+ Irodalom

Videón a kettős gyerekgyilkosság

Amikor egy sikerkönyv történetének középpontjában videóra rögzített gyerekgyilkosság áll, elgondolkodunk, mit is értsünk azon, hogy szépirodalom.

Keresés a weben

Mit teszünk, ha egy baráti hétvége nyugalmába egyszer csak betör az iszonyat? Kizárjuk a látóterünkből? Vagy éppen kokettálunk vele? Netán stílusosan megtébolyodunk? És ha a téboly eleve itt van köztünk, bennünk?

Az osztrák Thomas Glavinic szépirodalmi igényű pszichothrillere először jelenik meg magyar nyelven.

A bécsi Wagner házaspár húsvétkor meglátogatja stájerországi barátait. Röviddel Wagnerék megérkezése után bukkannak fel az első, bizonytalan híresztelések a médiában arról, hogy a házigazdák lakóhelyének közelében kettős gyerekgyilkosság történt. Nem sokkal később kiderül az is, a tettes videóra rögzítette a gyilkosságokat, és a videofelvételt lejátssza az egyiknémet kereskedelmi televízió…

Glavinic nem kioktat vagy prédikál, hanem roppant szórakoztató módon – azt akarja kiprovokálni az olvasóból, hogy ő maga gondolkodjon el többek között arról, mit is jelent voltaképpen a polgári „normalitás”, miképpen lehet feldolgozni a józan ésszel fölfoghatatlant, illetve hogyan lehet épeszűnek maradni a posztmodern médiatársadalomban.

Thomas Glavinic az osztrák irodalmat jelentősen formáló fiatal írónemzedék tagja. Részt vett többek között olyan újító jellegű megmozdulásokban, mint a budapesti Szépművészeti Múzeum, a wrocławi Nemzeti Múzeum és a bécsi Kunsthistorisches Museum együttműködésében 2013-ban létrejött „Ganymed Goes Europe” projekt, amelyben az alkotók felkértek tizenkét ismert magyar és külföldi szerzőt – köztük Thomas Glavinic-ot is – új szövegek megalkotására egy-egy inspiráló festmény alapján.

takkiwrites.com

Thomas Glavinic, Fotó: takkiwrites.com

A 2001-ben megjelent A kamerás gyilkos című bűnügyi regény hozta meg Glavinic számára az igazi áttörést, amivel elnyerte a kritikusok elismerését és a Friedrich Glauser-díjat. Az Európa Könyvkiadó gondozásában korábban már megjelent a szerző A vágyak élete című műve, amely groteszk és szürreális, szép és kegyetlen könyv, az álmok szenvtelen pontosságával beszél a vágy, a szorongás, a szerelem és a bűn természetéről.

A kamerás gyilkos alapján osztrák–magyar–svájci koprodukcióban Pejó Róbert forgatott filmet Gryllus Dorka főszereplésével, amelyet a 2010-es filmszemlén mutattak be Magyarországon. A kamerás gyilkos 2014 márciusának végén, Kurdi Imre fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

A kamerás gyilkos című könyvet 2014. október 17-én, pénteken 18 órakor az Alexandra Pódiumon mutatja be az Európa Könyvkiadó Thomas Glavinic, Bajomi-Lázár Péter médiakutató, a regényt fordító Kurdi Imre részvételével, a beszélgetés moderátora Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top