+ Tudomány

Évek óta nem látott napvihar közelít a Föld felé

Kisebb zavarok lehetnek a műholdak működésében, a rádióforgalomban és a villamosenergia-hálózatban.

Erős napvihar közelít a Föld felé, de a coloradói űridőjárás-előrejelzési központ számításai szerint nem okoz komolyabb zavarokat bolygónkon.

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamic Observatory)  észlelte a napkitörést, a műhold adatai szerint azonban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a központi csillagunkból kispriccelő töltött részecskék túlnyomó része a Földtől északra süvít el.

A részecskék közepes, óránként 4,02 millió kilométeres sebességgel száguldanak, ez azt jelenti, hogy legkorábban pénteken érik el a Földet. Tom Berger, az űridőjárás-előrejelzési központ igazgatója hangsúlyozta, több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart, ám mivel a töltött részecskék túlnyomó hányada elkerüli a Földet, legfeljebb kisebb zavarokat okozhat a műholdak működésében és a rádióforgalomban. Előfordulhatnak kisebb ingadozások a villamosenergia-hálózatban, mivel a napvihar kihat a Föld mágneses terére is.

„Nem kell komoly zavaroktól tartani” – hangoztatta Tom Berger, aki pozitívumként emelte ki, hogy a napkitörés keltette mágneses viharnak köszönhetően viszont a sarki fény látványos jelenségében lehet majd gyönyörködni.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top