A rágcsáló komoly exportcikké vált Délkelet-Ázsiában. A patkány húsa finom és egészségesebb a disznó húsánál.
Persze nem az általunk ismert városi patkányok húsa vált ilyen népszerűvé, gasztronómiai különlegességgé. Kambodzsában a vadon élő patkányok húsával kereskednek hatalmas haszonnal.
A vadon élő patkányok étrendje teljesen más mint a városi társaiké, nem terjesztenek betegségeket, a húsuk íze hasonló a disznóéhoz, de a Vietnámiak szerint azonban jóval ízletesebb és egészségesebb is.
A patkányvadászat szezonja a rizs aratása utáni időszakban a legpraktikusabb Kompong Cham-ben, 60 kilóméterre a fővárostól, Phnom Penh-től. A patkányok az aratás után nem találnak elég táplálékot maguknak, így a földeken kívül igyekeznek eleséget találni maguknak. Ekkor válnak Chhoeun Chhim, helyi gazda áldozatává, aki 120 patkánycsapdát állított már fel birtoka területén. Chhoeun Chhim a szezon idején egy éjszaka alatt akár 25 kilónyi patkányt tud elfogni.
Annak ellenére, hogy a patkány húsát igen ízletesnek tartják Chhim-nek és családjának nem a patkány a kedvenc étele, ritkán fogyasztják a rágcsáló húsát. A patkányok árából inkább halat vesznek. A húst főként Vietnémba viszik ki.
A patkány húsa számtalan módon elkészíthető. Süthető, grillezhető, levesbe főzhető. A patkányokat itt Kambodzsában könnyű levadászni, és Vietnámban például nagyon sokat ér ez a fajta hús, drágán el lehet adni.
Chhim vállalkozása egyre sikeresebb, a patkányok vadászata pedig nem csak a hús-export miatt hasznos. A vadászattal az is megelőzhető, hogy a patkányok elszaporodjanak a rizsföldeken.