+ Film

Elhunyt Lauren Bacall

Lauren Bacall

Bacall 19 éves volt, amikor Bogarttal az oldalán befutott a Howard Hawkes rendezte Szegények és gazdagokban.

Keresés a weben
Az amerikai színésznő – Hollywood aranykorának az egyik emblematikus alakja – 89 éves volt.

Manhattani lakásában kedden elhunyt Lauren Bacall amerikai színésznő, Hollywood aranykorának az egyik emblematikus alakja, Humphrey Bogart negyedik és utolsó felesége. Nyolcvankilenc éves volt.

Bacall Betty Joan Perske néven született 1924. szeptember 16-án New Yorkban egy román zsidó bevándorló anya és egy lengyel zsidó bevándorló apa egyedüli gyermekeként. Mindössze 19 éves volt, amikor Bogarttal az oldalán befutott a Howard Hawkes rendezte Szegények és gazdagokban. Gyönyörű, bársonyos hangjával, a leeresztett szempilláival és a cinikus mosolyával generációkon át hatott a hollywoodi színésznők játékára.

Bogarttal egy évvel később, 1945-ben összeházasodtak. Tizenkét évig, a színész haláláig voltak együtt, és több filmben – a Key Largóban, a Sötét átjáróban és a Hosszú álomban – is együtt játszottak. Bogartnak ő volt a negyedik felesége és a két gyermekének az anyja.

Nem sokkal azután, hogy Bogart 1957-ben meghalt, Bacall bejelentette, hogy eljegyezték egymást Frank Sinatrával. Sinatra azonnal szakított vele, a színésznő pedig csak négy évvel később, 1961-ben ment hozzá újra valakihez. Ő a kétszeres Oscar-díjas karakterszínész, Jason Robards volt. 1969-ben váltak el.

Mind a két házasságom arról szólt, hogy alárendelem a karrieremet a családi életnek, és a karrierem meg is szenvedte ezt. Nem bántam meg.

– mondta Bacall erről. Simon Peresz izraeli exállamfő unokatestvére volt.

A szerepek Bacallt ettől függetlenül soha nem kerülték el. Több mint hetven filmben és a színpadon is játszott. 1970-ben egy broadwayi musicalért, a Tapsért Tony-díjjal tüntették ki, Oscar-díjra először csak több mint ötven évvel a karrierje kezdete után 1996-ban jelölték a Tükröm, tükrömben nyújtott alakításáért. Bár a legjobb női mellékszereplőnék járó díjat végül nem ő kapta, 2010-ben életműdíjjal jutalmazták, a hivatalos indok szerint a hollywoodi aranykorban betöltött központi szerepe miatt. Végre egy férfi – fogadta az arany szobrocskát. A Golden Globe-ot kétszer kapta meg. Utoljára 2012-ben forgatott.

Kedden egy hatalmas stroke után halt meg.

Photo by John Kobal

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top