+ Zene

Dobpergés! Kiderült, ki a legjobb ír dalszerző

dalszerző , ír

A műsor munkatársait is meglepte, hogy a biztos befutónak tűnő Bono és Van Morrison nem került fel a listára.

Írország könnyűzenei szempontból hagyományosan erősnek számít, elég csak a U2-ra gondolni, vagy arra, hogy az elmúlt években egy Oscar-díjat is bezsebelhettek Glen Hansard révén az Egyszer című zenés film betétdaláért.

A múlt héten ért véget az a szavazás, melynek keretén belül a Today FM nevű ír rádió hallgatói megszavazták a legjobb dalszerzőik listáját. A rádió végül a legjobb 5 helyezést elérőket publikálta, de a listán 6 dalszerző van, ugyanis az ötödik helyen holtverseny alakult ki.

A műsor munkatársait is meglepte, hogy a biztos befutónak tűnő Bono és Van Morrison nem került fel a listára. Biztos befutónak tűnhetett még Glen Hansard, Sinéad O’Connor, Rory Gallagher, vagy a Lady In Redet szerző Chris De Burgh. De akkor ki a legjobb ír dalszerző? Lássuk a medvét!

5. hely – Damien Dempsey

A lista egyik meglepetése lehet innen nézve Damien Dempsey, akit az éppen nagy visszatérésben levő Sinéad O’Connor pátyolgatott pályája elején, de támogatója volt Morrissey is, aki turnéra invitálta az ifjú dalszerzőt. Dempsey a lassú építkezést választotta: szorgalmasan adogatta ki lemezeit, különösebb csinnadratta nélkül és úgy tűnik, a munka lassan beérik. Utolsó sorlemeze két éve jelent meg, idén egy karrierösszegző válogatás látott napvilágot tőle.

5. hely – Neil Hannon (The Divine Comedy)

A Divine Comedy neve kicsit ismerősebben hangozhat errefelé, a Scott Walker-típusú nagyszabású popzenére szakosodott Neil Hannon a kilencvenes években komoly sikereket aratott indie-körökben és azokon túl is. Hannon nemzetközileg is keresett dalszerző: dolgozott már együtt az Airrel és írt dalt Charlotte Gainsbourgnak is. Divine Comedy-lemez utoljára 2010-ben jelent meg, de Hannon azóta sem tétlenkedik: nemrég első operáját mutatták be Sevastopol címmel, amely az ifjú Lev Tolsztojról szól.

4. hely – Shane MacGowan (The Pogues)

Shane MagGowant emlegettük nemrég a Top Of The Pops-ban nyújtott komikus teljesítménye kapcsán és tény, hogy őt leggyakrabban az alkohollal való szoros barátsága miatt emlegetik. Sinéad O’Connor egyszer fel is jelentette kábítószerezése miatt, így akarta ugyanis az állandóan bajban levő MacGowant leszoktatni szenvedélyéről. Ezek mellett nem hallgatható el az a tény sem, hogy a harmadfokú bulizási sérülések miatt erősen hiányos fogazatú MacGowan remek és termékeny dalszerző is: az ír kocsmapunkot diadalra vezető Pogues slágereinek nagy része hozzá köthető, néhány népdalfeldolgozás mellett. A zenekar amúgy ismét aktív, két éve a Szigeten is felléptek.

3. hely – Paul Noonan (Bell X1)

A másfél évtizede aktív Bell X1 zenekar a klasszikus felnőtt popzenében utazik – szeretik a nagyot szóló stadionrefréneket és úgy tűnik, a stadionok is szeretik őket, ugyanis Írországban az egyik legsikeresebb élő produkciónak számítanak manapság. Nemrégiben Noonan szólókarrierbe kezdett, azonban első lemezének kiadása már húzódik egy ideje.

2. hely – Paul Brady

A szavazók az idősebb generációról sem feledkeztek meg: így a hatvanas évek óta aktív Paul Bradyről sem, aki a Johnstons nevű zenekarban kezdte a pályafutását, de szólóban lett igazán sikeres. Első lemeze 1978-ban jelent meg, az idén 67 éves dalszerző pedig azóta aktív, turnézik és írja dalait.

1. hely – Phil Lynott (Thin Lizzy)

Lassan 30 éve halott Phil Lynott, de a népszerűsége máig töretlen. Legnagyobb sikereit a Thin Lizzyvel aratta a hetvenes években, olyan slágerszériát futottak (Whiskey In The Jar, The Boys Are Back In Town, Dancing In The Moonlight, Killer On The Loose stb.), aminek töredékéért más zenekarok a karjukat levágta volna, ahogyan azt mondani szokás. Emellett simán becsúszott nála olyasmi, hogy egy délutáni lazázás közben írtak egy Parisienne Walkways című számot a nemrég elhunyt Gary Moore-ral, akinek aztán egyik legnagyobb sikere lett ez a dal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top