+ Képzőművészet

996 millió forintért vették meg Tracey Emin bevetetlen ágyát

Tracey Emin

Saját bevallása szerint Tracey Emin brit képzőművész 1998-ban négy napon át feküdt az ágyban és közben azt fontolgatta, hogy öngyilkos lesz.

Új tulajdonosa, Christian Dürckheim német iparmágnás úgy döntött, kölcsönadja a Tate Galériának Tracey Emin brit képzőművész sokat vitatott My Bed című műalkotását, miután a hónap elején 2,55 millió fontot, azaz mintegy 996 millió forintot fizetett ki egy londoni aukción a bevetetlen ágyért. Dürckheim kiemelte:

mindig csodáltam Tracey őszinteségét, és azért vásároltam meg a My Bed című alkotást, mert számomra ez az élet metaforája arról, hogy a nehézségek miként vetnek véget a logikus gondolkodásnak.

Nicholas Serota, a Tate igazgatója egyelőre nem árulta el, hogy mikor és a Tate melyik múzeumában állítják ki a kortárs brit képzőművészet meghatározó alkotását.

Az 1990-es évek végén készült My Bed már a bemutatásakor is nagy indulatokat váltott ki,

sokan azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán műalkotásnak tekinthető-e, mindenesetre 1999-ben Emint még a kortárs brit művészet elismerésére alapított Turner-díjara is jelölték a My Bednek köszönhetően. Saját bevallása szerint 1998-ban négy napon át feküdt az ágyban és közben azt fontolgatta, hogy öngyilkos lesz, de végül felfedezte a műalkotást a nyomorúságában. Amikor Charles Saatchi műgyűjtő megvásárolta a My Bedet, a bevetetlen ágyon néhány cigarettásdoboz, alkoholos üveg, használt óvszer és szemét hevert.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top