+ Ajánló

Melissa Larrañaga megfestette Károlyi László életét, aki végigcsónakázta az Amazonast

Károlyi 1944-ben emigrált az anyjával, aki hazatért, így 13 évesen egyedül maradt, később Peruban lett kávéültetvényes.

A fóti kastélyban Melissa Larranaga perui festőművész olajfestményeiből nyílik kiállítás augusztus végéig. A Volt egyszer című kiállítás augusztus végéig látogatható, a tárlat képei a klasszicista épület tulajdonosának, Károlyi Lászlónak kalandos életét örökítik meg. A képek mellett rövid leírások is olvashatók azok háttértörténetéről. Így az Őserdő című alkotás például annak állít emléket, miként lelt otthonra az emigrációba kényszerült Károlyi László a távoli őserdőben. Az Utazás az Újvilágba című mű Károlyi Latin-Amerikába érkezését idézi fel.

Károlyi László emigrációja során, Peruban találkozott a festő családjával. Károlyi 1944-ben hagyta el Magyarországot az anyjával együtt, aki pár hónap múlva visszatért az országba. Tizenhárom évesen egyedül szökött át a Szudéta-vidékre, majd Bajorországba, onnan Svájcba, míg végül Dél-Amerikába kötött ki. Először Argentínában, majd Chilében élt, az 1950-es évek elején Peruban telepedett le, ahol később kávéültetvényei is lettek. Limában, a fővárosban 25 évig élt, ekkor ismerkedett meg a Larranaga családdal, akikkel olyan szoros barátságot kötött, hogy az 1976-ban született Melissának ő lett a keresztapja. Ő ekkor már Londonban dolgozott a harmadik világ szakértőjeként.

Károlyi László Londonból minden évben négy-öt alkalommal ellátogatott Dél-Amerikába, és a kis Melissának sokat mesélt az őserdőről, vadászatairól, illetve arról, hogy kalandvágyból végigcsónakázta az Amazonas vidékét. Felidézte azt is, miként lett kávéültetvényes miután az állam, a terület fellendülésében bízva, kedvező kölcsönökkel támogatta ültetvények létrehozását.

Károlyi így emlékszik:

Nagyon jól ment egy ideig, de nagyon messze volt a fővárostól, és amikor a kávé világpiaci értéke csökkent, nem tudtam már gazdaságosan fenntartani az ültetvényt, és el kellett hagyni az új otthonomat. Károlyi László 1995-ben tért vissza Magyarországra, jelenleg a fóti kastélyban él feleségével, Károlyi Erzsébettel.

Károlyi László azt is elmondta, hogy húsz év küzdelem után kapják vissza azokat az elkobzott családi értékeket, amelyeket apja 1945 és 1949 között magyar múzeumokban helyezett letétbe. A gyűjteményben Munkácsy Mihály, Barabás Miklós művei is megtalálhatóak.

Az értékek egy része a fóti, a többi a Füzérradványi kastélyba kerül; a 86 éves Károlyi László azzal a feltétellel bízta az értékeket a gyűjteményt gondozó alapítványra, hogy azok halála után is a helyükön maradnak, megőrzik őket és látogathatóvá teszik a nagyközönség számára is.

További információt ezen a honlapon lehet olvasni a Károlyi-családról.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top