Hogy nézhetett ki pontosan Holdan Caulfield sajtos szendvicse? Milyen Marcel Proust kedvenc kagyló alakú teasüteménye, a madeleine, amit bárhol és bármikor képes volt tonna számra falni? Ehhez hasonló kérdések kattogtak Dinah Fried fejében, mikor hozzálátott a Fictitious Dishes című könyvéhez, melyben híres irodalmi alkotások kulináris részeit vizualizálta.
A szerző világéletében rengeteget olvasott, ám a könyv története helyett inkábba gasztronómiai részek ragadtak meg emlékezetében. A grafikusnak tanuló Fried egy egyetemi projekt részeként kezdte el megfőzni, majd lefotózni a remekművek fogásait, majd elkezdte publikálni azokat saját weboldalán. Az internet népe megveszett a képekért, ami arra sarkalta a művészt, hogy folytassa és a fotócsemegék végül egy teljes könyvvé álltak össze.
A felvételekkel a szerző célja nem az volt, hogy a konkrét fogásokat pontosan reprezentálja, sokkal inkább egy általános hangulatot akart megragadni, megmutatva az adott könyv esszenciáját.
Még azoknak is lesz egy elképzelése az adott műről, akik korábban soha nem olvasták. Tulajdonképpen ezzel az egyetlen megkomponált képpel ízelítőt kapnak a teljes könyvből, kialakul a fejükben egy benyomás.
A saját magát „majdnem vegetáriánusként” jellemző Fried nem pusztán lefotózta a fogásokat, hanem azokat saját maga készítette el. Egy olyan embernek, aki alig eszik húst és egyébként sem egy nagy konyhatündér, igazi kihívás volt disznókat darabolni és nonstop főzőcskézni.
A rekonstruált fogások alatt, további információkat olvashatunk a könyvről, a szerzőről vagy magáról a fogásról.