+ Képzőművészet

Iker festők a brazil focivébén

focivébén

Mennyivel menőbb egy sárkányos/madárkás/vámpírnős autóból kiszállni például, akár a focivébén, mint valami sorozatgyártott fényezésből?

Presztízst gyártani rengeteg módon lehet. Nem mindegy például, melyik csapat hogyan érkezett Brazíliába a vébére,  a legtöbb ország külön gondot fordított a repülőgép külsejére. (A gépek egyedi festését ugyanúgy mint az egykori lakájok egykori formaruháját, libériának hívják.) Kivéve mondjuk Angliát, a gép nagyon minimalistára sikerült, semmi nem díszíti, de ugyanez az Aeronexus-tól bérelt Boeing 767-216(ER) szállította legutóbb a The Rolling Stones-t a turnéra. Angolos visszafogottsággal, de ez is presztízst teremt. A franciáknak ajánlották, hogy gyakorolják a PhotoShopot, mert a gépük olyan, mint amikor közepesen tehetséges tetoválóművésszel varratunk arcot magunkra. Valóban van valami zavaró az elszántan szúrós tekintetű játékosok képeiben, de ízlések és pofonok.

Nem kellett ugyan messzire menniük,

országon belüli utazásaikhoz a brazilok is kitettek magukért. Ebből a szempontból mindegy, hogy éppen attól szenved a világ (egy része) hogy 7-1-re szerepeltek Németország ellen, Brazília válogatottja nem szégyenkezhet a csapat repülője miatt. A gépet a Pandolfo-ikrek, vagyis az Os Gemeos duó tekintette vászonnak, kivéve a szárnyakat, mert oda biztonsági okokból nem került festék. Otavio és Gustavo sajátos műve ötvözi a street artot a népművészettel. Sárga-barna karaktereik Brazília népét mutatják meg, az alakok sokfélék, viccesek, nyugodtak. A festmény két évig díszíti majd a repülőt. Az ikrek azt nyilatkozták, hatalmas kihívást jelentett a szokatlan felület, de nagyon örülnek, mert a festmény egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy bárki láthassa.

Természetesen működik ez a földön is,

négy keréken. Mennyivel menőbb egy sárkányos/madárkás/vámpírnős autóból kiszállni, mint valami sorozatgyártott fényezésből? Az ötlet persze nem újdonság, a BMW 1975 óta kér fel híres művészeket, hogy használják vászonnak autóikat. Hervé Poulain francia versenyautó-pilóta kérte fel először amerikai művészbarátját, Alexander Caldert, hogy rázza fel egy kicsit a festékszórós műfajt. Hagyományt teremtettek, 2010-ig  további 17 autót festettek különlegesre olyan művészek, mint Andy Warhol, Robert Rauschenberg, vagy Jeff Koons. A teljes kiállítás 2010-ben az évforduló alkalmából visszatért Münchenbe, a BMW Múzeumba, ahol azóta is látható egy-egy darab az állandó kiállításon. A képen Jeff Koons alkotása látható. Ezúttal egykori felesége, Cicciolina, és hatalmas lufiállatokat formázó szobrai kimaradtak a buliból, Koons-hoz képest a BMW autó szinte szerény.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top