+ Film

Tíz évig írták Az éjszakám a nappalod forgatókönyvét – interjú

nemzeti filmalap

Ők az én sztereorendezőim, mondja Kántor László producer a Dési-Móray szerzőpárosról, akikkel egy legénybúcsún beszélt először a forgatókönyvről.

  • nemzeti filmalap
  • Nemzeti Filmalap
  • Nemzeti Filmalap
  • nemzeti filmalap
  • Nemzeti Filmalap
  • Nemzeti Filmalap

Vattacukor illatú a füst a Fogasházban kedden este. Neonflamingó, műtigris, csillogó lametta, de nem tévedtem el, ez még mindig ugyanaz a romkocsma, tuningolt változatban. Ma itt forog Az éjszakám a nappalod egyik jelenete.

– Hajnalig maradunk, izgi lesz – mondja egy fiatal lány, mellette egy másik, rózsaszín hajú elmélyülten nézi a mobilját. Várják, hogy kezdődjön. A film Budapest álomszerű éjszakájában játszódik majd, a forgatás is hozza a hangulatot.

Még a forgatás előtt délután mesélt Dési András György rendező és Kántor László producer (Új Budapest Filmstúdió) a készülő nagyjátékfilmről, amelyet jövő tavasszal terveznek bemutatni.

Pontos az információ, hogy ez az első nagyjátékfilm rendezése?

D.A.Gy.: Két rendezőt képviselek egyszerre, ugyanis Móray Gábor kollégámmal dolgoztunk együtt korábban, közösen készítettük kisfilmjeinket. Nagyjátékfilmből ez az első, sokkal nagyobb energia kell hozzá, sokkal több emberrel kell szorosabbra fogni a szálakat, feszített tempóban. Félelmetes, de izgalmas feladat is egyben. Úgy látjuk Gáborral, és örülünk neki, hogy Laci is így vélekedik, hogy a kisfilmjeink felkészítettek minket a feladatra, meg tudjuk csinálni.

A film témája elég abszurd: egy alvászavarral küszködő feketedoboz-szerelőről szól. Hogy találtatok erre a témára?

D.A.Gy.:  A forgatókönyv régóta készül, alakul, ketten írtuk. Az életünkben talált alaptémákat igyekszünk megfogalmazni, közhelyek nélkül. Másik részét persze a fantázia szüli. Sokan élnek kettős életet, egy éjszakait és egy nappalit, Gáborral mi is, ha nem is ennyire intenzív formában, mint amilyen majd a filmben látható. Beszélgettünk a színészekkel, legtöbbjüknek szintén ismerős ez az élethelyzet. Odáig csűrtük-csavartuk az alapokat, ahol már nem lesz ismerős.

Nemzeti Filmalap

Fotó: Kántor László

Mi a sejtés, hogyan fogad a magyar közönség egy ilyen rendhagyó témát?

D.A.Gy.: Nem a témán múlik a fogadtatás, hanem a hangütésen, stíluson, ritmuson. A néző számára szeretnénk filmet készíteni, miközben hűek maradunk a saját igényességünkhöz, ízlésünkhöz. Sokat használjuk forgatás közben az eklektika szót, mert számtalan lehetséges világot mutat meg. Remélhetőleg az teszi majd szerethetővé, hogy jók a film arányai.

K.L.: Budapest a valóságban is tele van szürrealitással. Akár éjjel, akár nappal ül le az ember figyelni az alakokat, elgondolkodni a történetükön,  színes kép tárul elé. A káosz néha összeáll, néha szétesik, aki megtalálja benne a helyét, az jól el tud lubickolni benne.

Ugyan forgatás közben vagyunk, mégis érdekelne, számítanak-e közönségsikerre?

D.A.Gy.: Mire moziba kerül, mi már nagyon fogjuk szeretni. A film próbája, hogy mit szól a néző. Rengeteg film úgy készül, hogy tetszeni vágyik, nekünk is nagyon számít, de a saját ízlésünket nem tehetjük félre.

K.L.: Szerethetőek a figurái, könnyen tetszhet. Groteszkségével is rólunk szól, erről a városról. Alig kezdtünk el forgatni, de már előre látom, hogy sokat fog nevetni a közönség. Fontosnak tartjuk, hogy a film sokakhoz elérjen, miközben olyan értékeket képvisel, amelyekkel nemzetközi fesztiválokra is bejuthat. Nem könnyű egyszerre megfelelni a két feltételnek,  viszont megvan rá minden esélyünk.

Dolgoztak együtt korábban?

K.L.: Nem, ez az első közös filmünk, de talán nem az utolsó. Érdekes a párhuzam, a kapcsolat éppen az éjszakából ered, egy forgatókönyvíró barátunk legénybúcsúján beszélgettünk először.

A Nemzeti Filmalap 269,5 millió forinttal támogatja a produkciót. Milyen volumenűnek számít Magyarországon ez a támogatási összeg?

K.L.: Nagyon tisztességesnek. Általában fennáll a hallgatólagos szabály, hogy első filmnél kevesebb a hozzájárulás, de most hittek a forgatókönyvben. Beleszámították azt is, hogy nehéz forgatásra készülünk, a film nagy része éjszaka játszódik és ettől válik drágábbá.  Szerencsére megkaptuk azt az összeget, amelyből úgy tudjuk elkészíteni, hogy színészileg, látványban is ott legyen a vásznon.

Milyen helyszíneken forgatnak?

K.L.:  Budapesten, kocsmákban, utcákban, lakásokban. Lesz egy repülőtéri jelenet, amely különösen érdekes gyártási szempontból. Egy részét a fény és a látvány miatt a kecskeméti katonai repülőtéren vesszük fel, majd hozunk egy repülőt Kaposvárról. A budaörsi reptéren találtuk meg a másik forgatási helyszínt, és mivel a repülőt fel is gyújtják, a belsejét műteremben építjük fel.

Meghatározható a műfaja?

D.A.Gy.: Ez a film átjárás a műfajok között, némileg nehéz behatárolni. Fekete komédia lesz, izgalommal, misztikával, a mai Budapest szürrealitásával.

K.L.: Ha az ember úgy áll hozzá, hogy igényes filmet szeretne a forgatókönyvtől a bemutatóig, akkor az rengeteg munkát kíván műfajtól függetlenül. Ezt tizenöt éves produceri tapasztalattal azt mondom. Abból a szempontból valódi kihívás, hogy éjszaka forgatjuk a háromnegyedét.  Más ritmusban élünk, ezért jobban igénybe veszi a stábot. Számomra külön érdekessége, hogy soha nem dolgoztam rendezőpárossal, bár ez a szakmában nem új keletű formáció. Ők ketten a sztereórendezőim, kíváncsi voltam, hogyan működik majd, de tökéletesen, nagyon harmonikusak.

Említették, hogy régóta készült a forgatókönyv. Pontosan mióta?

D.A.Gy.: Tíz évvel ezelőtt írtuk az első vázlatát,  sokat változott azóta. Más munkáink is elkészültek időközben, kipróbált koncepció a mi kettősünk, kikupált minket a közös kisfilmezés. Írópárosként kezdtük, amikor rájöttünk, hogy nem szívesen adnánk ki a kezünkből amit írtunk, és elkezdtünk rendezni. Addig gyúrjuk a forgatókönyveket, amíg nincsenek teljesen készen, a Nemzeti Filmalapot is ez győzhette meg, amikor elolvasták. Nagyjából ugyanígy működünk most is. Rengeteget beszélgettünk az egyes jelenetekről, hogy ne az adott szituációban kelljen megválaszolni a kérdéseket. Kettőnk harmonikus munkája ebből ered: ha feltesznek egy kérdést, mindketten ugyanazt válaszoljuk.

nappalod

Fotó: Kántor László

Egy hete forgatnak, milyen az együttműködés a stáb többi tagjával?

D.A.Gy.: Létezik egy mítosz, miszerint az első egy-két nap sokkal nehezebb a többinél. Össze kell szoknia a csapatnak, sok idegen embernek, akik először dolgoznak együtt.  Gyártási okokból rögtön a forgatás nehezével kezdtünk, a körúton egy gangos ház kétszobás lakásában. Ötven statisztával, melegben, éjjel. Szerencsések vagyunk, mert bár technikával együtt bezsúfolódtunk, de elkészült, amit akartunk. Azóta ez a jó viszony még tovább fejlődött. Erőssége a filmnek, hogy nagyon jó stábunk van, és kreatív, ötleteket hozó színészeink. A látványért Pater Sparrow, zenéért Zagar és Peter Ogi felel, Csukás Sándor operatőrrel baráti kapcsolatunk van, dolgoztunk már együtt.

Hogyan zajlott a casting?

D.A.Gy.: Rengeteg egyeztetés árán meglett a fejünkben lévő szereposztás. Van néhány fiatal színészünk, akik még alig szerepeltek filmben, és vannak ismertebbek is. Főszereplőnk Czukor Balázs, aki játszott már főszerepet, de még pályája elején áll. Anger Zsolt nagyon fontos szerepet kapott, Scherer Péterre pedig már a szerep írásakor gondoltunk. Játszott a kisfilmjeinkben, erős baráti és munkakapcsolat a miénk. Szerepel még Szamosi Zsófi, Pálos Hanna, Vajda Milán, Kovács Krisztián. Sokat próbáltunk a forgatás előtt, egyértelművé vált, jók lesznek a jelenetek. Említhetem még Kaszás Gergőt, Horváth Illést, Fazakas Julit, Borbély Szandrát, Szatori Dávidot és Papp Verát, akivel szintén dolgoztunk már, nagyon örült a felkérésnek.

K.L.: Sok szereplő van, a kis szerepekben is nagy színészekkel, de mivel a történet egy folyamatos éjszakai bolyongás rengeteg helyszínen, kellenek ennyien.

D.A.Gy.: Nekünk az az elképzelésünk, hogy nincs kis szerep…

K.L.: Kis szerep van, de mindegyik egyformán fontos. Egy órához hasonlítanám, mert ott is van kisebb fogaskerék és nagyobb, de nem érnek sokat egymás nélkül.

D.A.Gy.: Így van, nem akarjuk elhanyagolni a fontos részleteket…

Mennyire ritka, hogy egy tízéves forgatókönyvírói munka után szinte teljesen össze tud állni az elképzelt szereplőgárda?

D.A.Gy.: Rengeteg körülmény, praktikus szempont van. Tíz év alatt a figurák nem öregedtek, de az idő eltelt, és újra kellett gondolnunk a szereplőket. Lassan gyártódó műfaj a film, a jelenlegi garnitúrából kell válogatni. Amikor már tudtuk, hogy forgatni fogunk, megálmodtunk egy végleges szereposztást, amelyet sikerült megszervezni.

Szerencsés dolog…

D.A.Gy.: Nagyon, és reméljük a szerencse kitart.

A film facebook oldala játékokkal, folyamatos újdonságokkal itt elérhető.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top