+ Színház

Pintér Béla és Társulata a Wiener Festwochenen

És lesz új darab is: Egy idősödő férfi vitatkozik drogfüggő pácienseivel, később pedig maga lesz szenvedélyeinek áldozata.

Titkaink (kritikánk) című előadásával a Wiener Festwochenen lép fel május 18. és 21. között a Pintér Béla és Társulata, amely a nyáron Temesváron, Braunschweigben, Wiesbadenben és Bázelben is szerepel a darabbal.

A társulat májustól szeptemberig számos fesztiválon szerepel. Az ausztriai fellépést követően május utolsó hetében Romániában a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT) játsszák a Titkainkat. Szintén ezzel a darabbal lépnek fel Németországban a braunschweigi Theaterformen fesztiválon június 17-én és 18-án, Wiesbadenben a New Plays from Europe elnevezésű fesztiválon június 20-án és 21-én, valamint Svájcban az augusztus végén kezdődő bázeli színházi fesztiválon.

A magyarországi fesztiválok közül az Ördögkatlant, a VIDOR-t és a szegedi Thealtert említette a társulatvezető, hozzátéve, hogy folyamatosan kapnak meghívásokat.

A drámaíró-színész-rendező, Drámák címmel tavaly megjelent kötetéért a közelmúltban vehette át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, melyről a Librariusnak adott interjút: Mindenféle csokoládét szeretek.

Nem számított az elismerésre, irodalmi babérokra nem tört, a drámák megjelentetése is a kiadó ötlete volt. A kuratórium döntésében minden bizonnyal benne van az is, hogy mindenki méltányolja a munkánkat, és azt, hogy ilyen sikere van egy olyan színháznak, amely csak kortárs magyar drámákat mutat be.

Abban, hogy a darabok megjelentek, közrejátszott, hogy az utóbbi években szövegcentrikusabbak az előadások, sokkal inkább a történetre koncentrálunk, olyan darabokban, mint a Szutyok (2010), a Kaisers TV, Ungarn (2011), A 42. hét (2012) és a Titkaink (2013).

A Saxum Kiadóval 1-2 éven belül tervezik egy újabb kötet megjelentetését CD melléklettel. A Parasztopera című előadás szövege mellett hangzóanyaga is szerepelne a kiadványban, amelyben többek között az Árva Csillag, A Soha Vissza Nem Térő és az első kötet megjelenése óta bemutatott Titkaink is helyet kapna.

Pintér Béla darabjait más rendezők, társulatok is felfedezték már: a Parasztoperát Mohácsi János kétszer is megrendezte és tervezi szombathelyi bemutatását is. A darabot Marosvásárhelyen és Temesváron is színre vitték. A Gyévuskából rendező-hallgatók késztettek egyetemi vizsgaelőadást. A Sütemények Királynője című művet a zalaegerszegi színházban játszották, emellett – miután egy lengyel drámaválogatásban is megjelent – két lengyel színház is műsorára tűzte, de felolvasószínházi formában Prágában is látható volt. A Kaisers TV, Ungarn című darabot pedig a sepsiszentgyörgyi színház mutatja be ősszel.

Pintér Béla új, készülő előadásáról is beszélt:

A darab szabad asszociációs játék, a szenvedélyekről és az öregedésről szól. Egy idősödő férfi vitatkozik drogfüggő pácienseivel, később pedig maga lesz szenvedélyeinek áldozata. Egyfelől az ifjúságba, egy fiatalabb nőbe kapaszkodna, másfelől az idősödő anyja idegesíti. A történet az előző darabnál kevésbé fog a jelenkori történésekre, az aktuálpolitikára reflektálni. A zene fontos szerepet kap, afféle „halucináció-kabarét”, orfeumszerű előadást képzelek el. A bemutatót az Átrium Film-Színházban lesz ősszel.

A rendező előadásaival számos hazai és külföldi díjat nyert el. Emellett 2002-ben Örkény István drámaírói ösztöndíjat kapott, 2003-ban Jászai Mari-díjjal, 2005-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el tevékenységét. Eredeti világlátású drámai szövegeiért 2012-ben Szép Ernő-jutalomban részesült.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top