+ Film

Szegénylegények – Ember a tájban

Jancsó kivételes intenzitású és formai tisztaságú, korszakos alkotása a Mese utcai filmklubban.

Az idén január 31-én, 92. születésnapja után 4 hónappal elhunyt filmes óriás, Jancsó Miklós legjelentősebb alkotása, a Szegénylegények látható május 5-én a Mese utcai filmklub (XII. ker., Mese utca 11.) vetítésén.

A Szegénylegények szerepelt az 1966-os cannes-i filmfesztivál programjában, az utolsó előtti versenynapon vetítették, s az, hogy nem kapott díjat, a mindenkori fesztiválzsűrik egyik legnagyobb tévedésének bizonyult. Így tartotta a nemzetközi filmszakma, mely Jancsót ezzel a (négy és „feledik”) nagyjátékfilmjével fedezte fel, és emelte azonnal a legnagyobbak közé. Ennek bizonyítéka nemcsak a film számos későbbi díja, a sikeres párizsi, londoni, New York-i bemutató, hanem az is, hogy Jancsót „fájdalomdíjul” beválasztották a következő, az 1967-es cannes-i fesztivál zsűrijébe. Így lehetett nagy szerepe abban, hogy azon a versenyen Kósa Ferenc Tízezer nap című alkotásának ítélték a legjobb rendezés díját.

A Jancsó-mű hazai premierje 1966. január 6-án volt, és kiemelkedő szerepét a legtöbb kritikus azonnal felismerte. Sándor Iván például ezt írta a Film Színház Muzsikában:

Így tör be a Szegénylegények nézője életébe. Egész valónkban megráz. (…) Ennek a filmnek a hatása alól sokáig nem fogjuk tudni kivonni magunkat. Jelentősége korszakos.

Ahol a film játszódik: különös formájú és rendeltetésű építmény a magyar puszta közepén: a Sánc. Az elbukott forradalom és szabadságharc után húsz évvel itt tartják fogva azokat a betyárokat, akik részt vettek a Habsburg-ellenes küzdelemben. Bármit tesznek a rabok, az a rabtartók előre megszabott, ördögi tervébe illeszkedik bele. A mű főszerepeit – többek között – Latinovits Zoltán, Görbe János, Kozák András, Őze Lajos játsszák.

Tehát: 2014. május 5-én, 18.00-kor: Jancsó Miklós: Szegénylegények (1966)

Filmklub: Ember a tájban

Vezeti: Harmat György filmkritikus

Helye: Budapest, XII. ker., Mese utca 11.

(Megközelíthető például a 22-es és a 291-es autóbusszal.)
Sacré Coeur Nővérek Forrás Lelkiségi Központja
További információ:
www.szentszivtarsasag.hu
rscj.mese@gmail.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top