+ Interjú

Legutóbb elvált apákról írtam – Kaiser László interjú

A Könyvhétre jelenik meg Fekete emberek című könyve, amiben ugyanezt a témát járja körbe.

Kaiser László író, költő, kiadóvezető. Előbb magyar-történelem szakosként Szegeden, aztán dramaturgként végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Évekig dolgozott szinkronlektorként a Pannónia Filmstúdióban, majd 1996-ban megalapította a Hungarovoxot.

Mivel foglalkozik a Hungarovox Oktatási Stúdió és Kiadó?

Alapításkor két tevékenységet céloztunk meg, könyvkiadó és oktatási stúdió vagyunk. Elsősorban hazai szerzők műveivel foglalkozunk. Eddig közel ötszáz könyvet sikerült megjelentetnünk, melyben a Kossuth-díjas alkotótól, az első könyves fiatalig széles a skála. Az Oktatási Stúdiónkban pedig egyszerre több tanfolyamot indítunk. Rendszeres nálunk a szinkrondramaturg, a filmszöveg-fordító, a könyvszerkesztő, a műfordító, szinkronszínész és írásfejlesztés-képzés. A képzésekre oktatónak színészeket, írókat, zenészeket, dramaturgokat, szerkesztőket kérünk fel.

A saját alkotói tevékenység belefér ezek mellé?

Úgy csinálom, hogy beleférjen. A hetvenes évek vége óta publikálok. Országos folyóiratban először a Vigiliában jelent meg egy írásom. Aztán a nyolcvanas években rendszeresen kaptam lehetőséget, hol egy esszém, hol tanulmányom, vagy versem jelent meg valahol. De igazán a kilencvenes években „táltosodtam” meg, eddig tizennyolc könyvem jelent meg. Interjúköteteim láttak napvilágot, a szépirodalmi könyvek mellett. Korábbi munkáimból kifolyólag szívesen írok a színház, a film világában tevékenykedő emberekről, de készítettem életinterjút régésszel vagy újságíróval is. Legutóbb az elvált apákról írtam.

Elvált apákról?

Igen. Könyvemben a súlyos helyzetüket vizsgálom. Problémákról és tendenciákról szólok, nem vitatva az elvált anyák nehéz életsorsát is. Alcíme: Béke és háború lett, és nem titkolt célom ezzel, hogy tanuljuk meg kezelni a konfliktusainkat, hiszen ez egy családon belül mindenkire kihat, de a legjobban és leglátványosabban a gyerek fejlődésére.

További tervek?

Novelláskötetem fog megjelenni a közeljövőben Fekete emberek címmel. Ugyanazt a témát járom körbe, mint az Elvált apák estében: az egyén helyzetét és lehetőségeit, az adott történelmi és társadalmi szorításban. Az Oktatási Stúdió pedig változatlanul működik. Várjuk a jelentkezőket a tanfolyamainkra. A képzéseinkről információ a honlapunkon (www.hungarovox.hu) található. Továbbá hamarosan kezdünk készülni a Könyvhétre. Idén lesz a 85.-ik. Néhány hét múlva már ezt kezdjük előkészíteni. Mindig van valami, de ez jó.

Tehát találkozunk június elején, a Vörösmarty téren?

Úgy legyen!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top