Archív

Két győztes a II. Madách Musical Pályázaton

A megosztott első helyen az Aranyborjú és a Dögkeselyű című darab áll.

A zsűri döntése alapján ezt a két musicalt mutatja be a Madách Színház 2014-ben.

A II. Madách Musical Pályázat két nyertes darabját, Horváth Péter, Fekete György és Gerendás Péter Aranyborjú című művét, valamint Fekete György és Munkácsi Miklós Dögkeselyű című darabját a stúdiószínpadon mutatja be a színház – olvasható a Madách Színház közleményében.
Második pályázatát 2012-ben hirdette meg a Madách Színház új magyar musical megalkotására. Az eredeti kiírás szerint a nyertes művet mutatják be a stúdiószínpadon. A zsűri végül mégis úgy döntött, hogy nem egy, hanem két művet díjaz, így mindkét nyertes darabot műsorra tűzik 2014-ben.
A II. Madách Musical Pályázat első fordulójában 24 jelentkező adta be készülő darabja szinopszisát, egy jelenetét és öt dalát. Ebből a zsűri – Malek Andrea színésznő, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező, a zsűri elnöke – kilencet juttatott tovább.
A kilenc készülő musical koncepcióját és egy-egy dalát hallgatták meg ezután a zsűri tagjai és a sajtó képviselői. A zsűri a döntőbe négy darabot juttatott be.
A döntőben a négy musical félórás keresztmetszetét 2013 novemberében és decemberében láthatták a sajtó képviselői a stúdiószínpadon. Az Aranyborjú és a Dögkeselyű című musical mellett a másik két döntős darab Kiss Judit Ágnes és Fűri Anna Anzelm és a kígyólány, valamint Tóth Tamás Metis című műve volt.
Az Aranyborjú című darab ismertetője szerint a musical Ilf és Petrov regénye alapján született. A történet szerint Osztap Bender milliomos akar lenni a 30-as évek Szovjetuniójában, és e cél érdekében mindent megtesz, ami csak kitelik egy magafajta csavaros eszű, ellenállhatatlan kalandortól.
A Dögkeselyű András Ferenc 1982-es azonos című filmjének mába helyezett zenés változata. A mű az akciós-krimis elemek ellenére azonban nem csak krimi, hanem keserű társadalomszatíra is, középpontjában az elvei mellett a végsőkig, akár a pusztulásig is kitartó, harcát egyre magányosabban folytató Simon Józseffel, a diplomás taxisofőrrel – olvasható a darab ismertetőjében.
A Madách Színház egyik legfontosabb célja, hogy műsorán a világhírű musicalek mellett a műfaj tehetséges magyar szerzői is megjelenjenek. A színház ezért indította útjára 2009-ben első musicalpályázatát, amelynek győztese Bolba Tamás-Galambos Attila-Szente Vajk Csoportterápia című musical comedyje volt. A darabot azóta is nagy sikerrel játsszák, ahogy az Én, József Attila című musicalt is, amely szintén a pályázaton tűnt fel, és 2012 óta szerepel a Madách Színház műsorán.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top