Archív

Gondolat-jel 2013. november 24. Kossuth adó 11.05-11.58

Ha a rendszer önmaga működésében gyönyörködik, a szellem elveszett.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a folyamatos átalakulás legyűrhetetlen küldetéstudata, és az élethez nélkülözhetetlen állandóság hiánya közötti feszültséget mérné. Eszét veszti a politika, ha csak az érzelmeire figyel, mert a „cél szentesíti az eszközt” mentalitása nem halt ki forradalmi ideológiák hevületének elmúltával. Fél évszázadig figyeltünk a jövőre és elbotlottuk a jelent. Most az üzemeltetés racionalitására hivatkozva igyekeznek csereszabatosnak föltüntetni a személyiséget. Engedelmes végrehajtóknak áll a világ és nem a kérdezőknek. A kultúrából is a kultúra hiányzik, mert csak az irányítás és az elosztás izgalma, magyarán az érdek tartja életben és tartja össze az egymásnak feszülő csoportokat. Az egyedül üdvözítő nem hisz a másféle üdvözülésben. Ígéretesek vagyunk, bár betartunk…

Antall – Berecz András a mese hitelességéről …………………….…………………… 07,30

Az angyalok füttyére odakapjuk a fejünket. A huncutság magával ragad, miközben fölmértük már: a bukás is a repülés egyik fajtája. Berecz András ének és mesemondó a történetek tömegvonzásának engedve figyel a zene dramaturgiai szerepére. Az írott világ előtt mindent fejben hordozott az ember, s el is fért a koponya fedele alatt az egyetemes.

Tráser – Gyáni Gábor tudományon kívüli források ……………………………….…. 06,58

A hadüzenetek és a békekötések között (meg persze azon kívül is) a történelem írja magát, de alulnézetből velünk van egy másik is: amit személyesen élünk át, igyekszünk túlélni. Vas István Azután című kétkötetes (egyébként nélkülözhetetlen) emlékezése is arra emlékeztet, hogy a tudomány általánosnak tűnő képe eltakarja előlünk az egyedit, a személyeset.

Antall – Káip Róbert és Pálinkás Péter a Corpus ……………………………….……. 07,14

Ami messze esik, az tud igazán közel kerülni az emberhez. Az idei Zempléni Fesztivál emléke okkal él élénken a közönség és a muzsikusok emlékezetében is. Ott nem volt távol a világszínvonal, többek között a Corpus Harsona Quartett fellépése miatt sem. Egy országos zenei verseny és egy mesterkurzus után Dél felé tájékozódik.

Trojan – Levko Esztella és a Lengyel színjátszás …………………………….…….…. 07,20

Hevesen kívánta a színházat, Eger és Tenk után Londonban tanult. Levko Esztella színészi képességeire tehát aligha lesz kíváncsi a celeb világ és a bulvár. Igaz, ez a közeg másban sem a minőséget keresi. A mélylélektan és a filozófia, a feltétel nélküli hit és az önvizsgálatig lényeglátó munka vitte a lengyel rengetegbe Levko Esztellát.

Antall – Normantas Paulius és a kelet vonzása …………………………………..……. 07,15

Úgy vált a magyar fotóművészet egyik legnagyobb alakjává, hogy egy pillanatra sem felejtett el Litván lenni. Nekünk viszont kiesett az emlékezetünkből, hogy mennyi közünk van a Választófejedelemséghez Báthori István és a kis népek összetartozása okán. Normantas Paulius a nyolcvanas évek elején telepedett le Magyarországon, mert innen fért hozzá a világhoz.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán.

Műsorunkban Stan Getz felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top