Archív

Megfőtt a Tejbegríz

Meghívó a legnívósabb kortárs gyermekirodalmi antológia bemutatójára.Tejbegríz

Azt mondom, Cserna-Szabó András… Azt mondom, Jász Attila… Azt mondom, Grecsó Krisztián, Parti Nagy, Petőcz, Tóth Kriszta, Kukorelly, Podmaniczky, Kiss Ottó, Böszörményi Gyula, Varró Dani… És még mondhatnám tovább, mert a Cerkabella kiadó Lovász Andrea szerkesztette, Kismarty-Lechner Zita által illusztrált, valamint Mautner Zsófi receptjeivel feltuningolt kötete még számos remek kortárs szerző versét, meséjét tartalmazza.

Egy kis meglepetés:

Szóval csak annyit mondok inkább, hogy gyertek a TEJBEGRÍZ irodalmi antológia bemutatójára november 24-én, vasárnap 15 órakora WAMP-ra (Millenáris Teátrum),

mert ez a kötet tényleg nagyon

NYAMI!!!

Az alkotók mindenkit sok szeretettel várnak!

Étvágygerjesztő részlet a kötetből:

Böszörményi Gyula

Lopotnyik és a nyaminyamm-nyavalya

Tudod-e, milyen érzés, ha visszanyal a fagylalt? Láttál-e már üres kamrát, kredencet, hűtőt, melyben egy morzsa nem sok, annyi sem maradt?

No, ha még nem, akkor most jól figyelj, mert rögvest elmesélem neked azt a történetet, amit Lopotnyiktól, az én országos cimborámtól hallottam a minap.

Azt kérded, ki az a Lopotnyik? Ő bizony egy vénségesen vén, sokat látott, s még többet szimatolt kandúrféle macska, aki – bár korábban kóborlással töltötte minden idejét – mostanság a Pukkancs utca 5. szám alatt álló öreg bérházban él.

Történt tehát egy fogvacogtatóan hideg, zúzmarásan dermesztő, bár még hótalan napon, hogy Lopotnyik épp a földszinten kóricált, mikor az ott lakó Nyuszat úr vénkisasszony lányának, Adalbertának visító hangja ütötte meg a fülét.

– Jaj, hát jöjjön már, papuska, hisz minden eltűnt, felszívódott, semmivé lett!

– Ugyan, te lány, mi lelt? – zsörtölődött elő a lakás legmélyéből Nyuszat úr.

– Engemet csak az, hogy üres a hűtő! – hisztizett Adalberta. – Reggel még volt itt fánk, rakottkrumpli lábosban, hozzá koviubi és tej garmadával! Most meg semmi sincs!

– Akkor jó étvágyad lehet, drága Adalbertám – mondta szeppenten Nyuszat úr. – Merthogy én ezekből biz egyetlen falásnyit, nyelintésnyit, harapásnyit sem ettem.

Lopotnyik nem hallgatózott tovább, inkább fürgén nekiiramodott, s már fenn is volt az első emeleten. Ám tévedés azt hinni, hogy ott nyugalomra lelt! A gangon poroszkálva a teljes Csolovek családdal találta szemközt magát, akik cseppet sem voltak kevesen. Apa-anya-nagymama-nagypapa-fiú-lány-lány, no meg a nyomott képű pincsi mind kitódultak a lakásból, s egymás szavába vágva óbégattak:

Tejbegríz– A kalácsnak hűlt helye!

– A kolbásznak csak illata maradt!

– A befőttnek elfolyt a leve!

– A kamrában sincs már több falat!

– A majonéz szintén elveszett!

– A töktorta is oda!

– És mi legborzalmasabb: a kajatolvajnak nincs nyoma!

Lopotnyik ekkor kezdte sejteni, hogy a Pukkancs utca ötös szám alatt már megint valami furmányos huncutság, bűvös-bájos cselszövény kezd szárba szökkenni. Sietve el is indult felfelé, s közben hallotta, hogy a második emeletről a Kispöcök házaspár, a harmadikról pedig Markoláb bácsi is rákezd az óbégatásra. Megszaporázta hát a lépteit, s már épp a negyedik emeletre ért volna, mikor hirtelen a hatéves Luca toppant elé.

– Kajatolvaj jár a házban – hadarta a kislány izgatottan. – Meg kell őt találnunk!

– Szóval titeket is kiraboltak – szólt Lopotnyik. – Akkor hát lássuk a nyomokat!

– Miféle nyomokat?

– Amiket a kajatolvaj hátrahagyott – felelte világlátott kandúrhaverom. – Az ugyanis teljességgel ki van csukva, hogy valaki négy emelet minden étkét elcsenje, s közben egyetlen morzsányi nyomot se hagyjon!

– Ezt már szeretem! – mosolyodott el Luca, majd a kabátja egyik zsebéből elemlámpát vett elő. – Én készen állok a nyomozásra! Lopotnyik, szimat!

– Hétehókamóka! – fújt erre mérgesen tépett fülű (hisz kóborféle) cimborám. – Nem vagyok én kutya!

– Ja, bocsi – pirult el Luca. – Csak már úgy beleéltem magam a dologba, hogy…

– Semmi baj – morrantott Lopotnyik, majd piszényi orrát a légbe fúrta. – Szim… szim… szimatoljuk csak ki, mi itt a rejtély kulcsa.

Miközben az öreg bérház lakói összegyűltek az udvaron, így óbégatva…:

– Se torta!

– Se csipsz!

– Se uborka!

– Se liszt!

– Se kebab!

– Se bab!

– Se vaj!

– Nagy a baj!

…addig Luca és Lopotnyik mind a négy emeletet körbeosonta, elemlámpafénnyel és bajuszrezegtetéssel keresgélve a tolvajt. Jártak fenn és jártak lenn, jártak jobbra, jártak balra, no meg kicsit srévizavé, míg egyszercsak, mikor épp az udvarra értek…

– Hopika! – kiáltott fel Lopotnyik. – Meg is van!

– Micsoda? – hajolt közelebb Luca.

– Az első nyom. Sőt, nyomok! Ott egy csepp méz, itt csokipapír sarka, amott meg kristálycukor szemcséi fénylenek.

– Bizony, bizony! – mélyítette el hangját a kislány, mert a tévében úgy látta, hogy minden detektív mirrenmorrogva beszél, mikor nyomra lel. – Ez valóban méznek tűnik. Az pedig ott kecsöplecsöpp lehet!

Az árulkodó kajamorzsák mind egy irányba, a pince vaspántos ajtaja felé vezették őket, mely résnyire most is nyitva állt, hisz odalenn a cúgos hidegen és számos kicitkacaton kívül úgysem volt semmi.

– Akkor most lemegyünk? – kérdezte a sötétbe vesző lépcső legtetején állva Luca.

– De le ám! – nyávogta Lopotnyik. – Ha tényleg detektívek vagyunk, mást nem is tehetünk…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top