Archív

Erdélyi sárkánykoponyákról a 211 éves Széchenyi Könyvtár Emléknapján

Mi köze a Szigeti veszedelemnek a Hamletthez? Hogyan kapcsolódik egy szupernóva-robbanás a Szent Bertalan éji mészárláshoz?Az utolsó inka herceg járt Magyarországon? Hétfőn mindenre választ kapsz.

ransanus01

Tokody Ilona operaénekes, Vásáry Tamás zongoraművész és Margócsy István irodalomtörténész is szerepel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) megalapításának 211. évfordulója alkalmából a budai Várban hétfőn sorra kerülő Széchényi Emléknap programján. Az érdeklődőket számos kiállítás, zenei előadás és tudományos program várja, a belépés díjtalan.

A délelőtti óráktól több tárlatvezetés lesz, emlyeken megtekinthető a könyvtár számos ritka, régi, vendégek számára csak ezen a napon látható kiadványa, például a könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc által adományozott magyar vonatkozású, több évszázados térképek. Továbbá lesz még kiállítás India magyar szemmel – Magyar utazók Indiában címmel, illetve a Dante Isteni színjátéka ihlette grafikákból.

Két nagy magyar költő, Weöres Sándor és Jékely Zoltán születésének centenáriuma is idén van. Ebből az alkalomból Weöres megzenésített versei hallhatók és a két költő kéziratai, Jékely személyes tárgyai láthatók könyvtárban.
Mészáros Géza festőművész A tekintet érintése című retrospektív kiállításának megnyitóján Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes lép fel. Benkő Imre fotóművész Acél-Mű – Ózd 1987-2012 című kiállítását Beke László művészettörténész nyitja meg. Ez a két kiállítás éjfélig látogatható.
Délben kezdődik és szintén a nap végéig tart Farkas Gábor Farkas tudományos kutató, az OSZK régi nyomtatványok tára vezetőjének 12 előadásból álló sorozata, melyben szó lesz az erdélyi sárkánykoponyákról, a Shakespeare Hamletje és Zrínyi Szigeti veszedelem című eposza közti kapcsolatról, az utolsó inka herceg magyarországi útjáról, II. Lajos magyar király gyilkosáról, az 1572-ben Franciaországban történt Szent Bertalan éji mészárlás és egy szupernóva-robbanás kapcsolatáról és a betlehemi csillagról.

Kora délután tudományos ülésszak kezdődik a magyar nyelv 18. századi térhódításáról, amelynek nyitóelőadását Margócsy István irodalomtörténész tartja.

A látogatók a nap folyamán többször is a könyvtár dolgozóinak vezetésével sétálhatják körbe az épület négy szintjét az ötödiktől a legfelső, nyolcadik szintig, amely utóbbi más napokon nincs nyitva a látogatók előtt.
A hétfői, nyílt naphoz hasonló programsorozatra érkezők ingyenesen mehetnek be az OSZK-ba, illetve fél áron be is iratkozhatnak.

A részletes program az OSZK honlapján olvasható.
Az Országos Széchényi Könyvtárat Széchenyi István édesapja, Széchényi Ferenc alapította 1802-ben, amikor erre a célra mintegy tizenötezer dokumentumot adományozott. A könyvtár egy időben a Nemzeti Múzeumhoz tartozott, 1949 óta önálló intézmény.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top