Archív

Újjászületés 3,197 kilogrammal

2013. októberében – százegy évvel eredeti születése után –, embernek is elfogadható súllyal újjászületett Duray Tibor festőművész. Ezúttal könyv formájában. (Grozdits Hahó kritikája)knyv.duray.bort

Akit „civilként” tényleg érdekel a magyar képzőművészet színes – és még mindig nem eléggé feltárt – története, annak ezideig nem nagyon kellett szégyenkeznie, ha nem ismerte Duray Tibor művészetét. Ezen a helyzeten változtatott most Molnos Péter művészettörténész, akinek több, a mostanihoz hasonló „régi újdonság” feltárását, a rácsodálkozás lehetőségét köszönheti a hazai közönség.

Molnos Péter, meg még néhány hozzá hasonló megszállott letért arról az ösvényről, ami korábban – bocsánat az általánosításért! – a köldöknézős, egymás közt érthetetlenül motyogó szakmabelieket jellemezte. Molnos rájött arra, hogy a művészettörténész feladata nem az, hogy elválassza a közönséget a művektől, hanem hogy segítsen befogadni, megismerni, ráérezni, megérteni… szóval, megszeretni a festményeket és az alkotókat.

– Duray sokáig „egyképes festő” volt, még az én szememben is, pedig én viszonylag jól ismerem a magyar művészettörténetet – szerénykedett a Kieselbach Galériában megtartott könyvbemutatón Molnos. – Ismertük és imádtuk a mögöttem látható Éva című képet [ld. a könyv borítóján], de nem értettük, hogy aki így indul, az hová tűnik utána. Azt talán néhányan még tudtuk, hogy a hetvenes években a Képcsarnoknak készített képeket, és azokban már nem éreztük azt, ami az induláskor megvolt benne. A kutatói munka során egy olyan életút bontakozott ki, ami nagyon alkalmas arra, hogy ne csak száraz művészettörténetet írjak, hanem az élet-rajzot. Bemutassam azt is, hogy egy művészsorsot miként tud megakasztani-megnyomorítani a történelem és a politika.[…] Ezt a könyvet úgy kellett megírni, hogy a dolog emberi oldala, a drámaisága és a történelmi miliő is meg legyen idézve. Ezért van annyi dokumentumfotó, és ezért szerepel annyi korabeli dokumentum is.

… persze mindez csak adalék az életutat szegélyező festmények mellett. Megrendítő, és megdöbbentő, hogy egy ennyire sokrétű – kimagaslóan izgalmas képeket is tartalmazó – életművet miként lehet elfelejteni. Hogyan hullhat ki a közös emlékezet rostáján egy olyan Aba-Novák tanítvány, akinek – Derkovits Gyula és Bernáth Aurél hatását is magába fogadó – életműve akkor is jelenetős, ha a későbbi évtizedek – a konkrét politikai elvárások súlya alatt – permanens alkotói válságban teltek?

Számtalan fontos kérdést vet(het) fel Duray Tibor élete. Ezek egy részére választ találhatunk ebben a Fákó Árpád által tervezett, szokatlanul nagyméterű reprodukciókat is felvonultató – súlya miatt testépítőknek is ajánlható – kötetben. Persze talán ennél is fontosabb, hogy ezzel a kötettel lehetővé vált maga a rácsodálkozó kérdezés.

Molnos Péter: Duray

Színes, keménytáblás képzőművészeti album

408 oldal, 28 x 32 cm

Kiadó: BDO Magyarország Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.

Képzőművészeti albumok 10% kedvezménnyel

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top