Archív

Ma

Elly egyszer elkapott egy vírust. Sokáig lázas volt, és azt vette észre, hogy kinőtt valami a fején hátul. Kenegette kenőccsel, de nem használt. Kinőtt rajta egy szem. (Várnai Réka írása)Iris Scott

Amikor ebből kilábalt, akkor…

Elly a nagyapja szerint mindig is különc gyerek volt. A múltkor is pisztrángot rendelt az étteremben, pedig mindenki sajtos tésztát evett. Elly idén csak pisztrángot tudott enni, mert azt mondta, hogy nem tud tőle szabadulni. Nagyapa pechjére a sajtos tészta éve tavaly előtt volt. Tavaly csak a meggyszószt tudta megenni krumplipürével.

Amikor ebből kilábalt, akkor…

Elly a nagynénje szerint kényes gyerek lett. Sok volt a ruhája mindig. Egy nap tizenegyszer öltözött át általában. Bőrönddel járt iskolába. A biológia órán kék csipkés selyeming volt rajta, fekete szoknyával, amin arany színű gombok lógtak. A földrajz órán fehér virágmintás garbóban ült és piros rakott szoknyában. A német órán meg tengerészcsíkos sortban és szürke atlétában. Elly úgy izzadt, mint egy ló. Elindult a patak a halántékánál, körbefolyt a nyaka körül, ott kettéágazott, és elindult lefelé. Az egyik csatorna az oldalán haladt végig, a másik a hátán keresztül. Elly mindig egy üvegbe gyűjtötte a vizet. Feltette őket a szekrény tetejére, mert nem volt szíve kiönteni őket. Egészen szivárványszínűek voltak. Szerette a színes ruhákat.

Amikor ebből kilábalt, akkor…

Elly a szomszéd szerint zárkózott lett. Mindig elvörösödött, ha megkérdezte tőle, hogy mi újság? Ellynek kérdőjel allergiája volt. Ha egy mondat végén kérdőjelet érzett, lángba borult az arca. Kerülte a kérdőjeleket. Csak a pontokat szerette. Mindig áthúzta pirossal a kérdőjeleket. A barátainak is megtiltotta, hogy kérdezzenek. Utált a szomszéddal beszélni, mert csak úgy szórta a kérdőjeleket. Ő meg csak vörösödött, és vörösödött. Úgy nézett ki, mint aki mindjárt meggyullad. Egyszer egy kicsit meg is gyulladt. Nyáron mindig sokat napozott, hogy legyen mire fogni.

Amikor ebből kilábalt, akkor…

Elly a barátja szerint átlátott mindenen. Rajta is. Egyszer megcsalta Ellyt, és ő tudta. Kissé idegesítővé vált egy idő után, mert nem lehetett már azt sem hazudni neki, hogy szereti, úgyhogy ott hagyta a lányt. Elly egyszer elkapott egy vírust. Sokáig lázas volt, és azt vette észre, hogy kinőtt valami a fején hátul. Kenegette kenőccsel, de nem használt. Kinőtt rajta egy szem. Szerencsére nem látszódott, mert eltakarta a hosszú szőke haja. Átlátott vele az embereken. Tudta, hogy mikor hazudnak. Tudta, hogy mik a lottószámok, és hogy esni fog az eső. Egy ideig jó hasznát vette, de amikor Allisont látta, hogy a háta mögött épp rajta nevet, akkor már nem szerette. Ráadásul Will is emiatt hagyta el. Pedig szép kék szem volt, hosszú szempillákkal. Megpróbálta kiszúrni, de akkor meg egy fül nőtt a helyén, amivel meg meghallott mindent, amit ki sem mondtak.

Amikor ebből kilábalt, akkor…

Elly középszerű akart lenni. A fejébe vette, hogy egy irodában akar dolgozni íróasztal mögött, hogy fénymásolni akar, meg pecsételni, és az időjárásról beszélgetni a kollégákkal. Egy rendes férjet akart még magának, aki szereti, két gyereket, egy lányt és egy fiút. A lányt Elzának akarta hívni, a fiút Marcellnak. Egy kis házat akart kis kutyával, kis autóval.

Amikor ebből kilábalt.

(Illusztráció: Iris Scott ujjal festett festménye)

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top