Archív

Gondolat-jel 2013. október 13. Kossuth adó 11.05-11.58

A történelem fehér foltjait nekünk kell kiszíneznünk.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a múlt giccsé formálásától tartózkodva az érzelmi kötődés és a józan mérlegelés egyensúlyát keresi. Fantáziával lehet pótolni a tudást, de időnként kénytelenek vagyunk szembesíteni hiedelmeinket a tényekkel, hogy realitás érzékünk előrelátásunkat is erősítse. Jó dolog álomvilágban élni, csak az ébredésünket el ne rontsuk a történelem földolgozhatatlan eseményeinek elhúzódó másnaposságával. Mítoszok nélkül hiányozna a költészet mindabból, ami megesett velünk, ám a tájékozódási pontok kijelölése nélkül eltévednénk az események között. Az elfogulatlanság gyakorlás kérdése, miközben elfogultságaink is lehetnek termékenyek. Az ember szembe megy magával, és udvariasan fogadja önmaga köszönését. A tudat hasadásai.

Antall – Szakály Sándor a katonai nevelés és a sport ……………………………………. 07,20

A gőg, az ostobaság, a műveletlenség, a felelőtlenség azonos volt a katonatiszt alakjával bizonyos közbeszédben, hogy utóbb a Horthysta tiszt olyan bélyeg legyen, ami egy életre tehette tönkre viselőjét, de annak családját is. Valahogy eddig nem a minőségi teljesítményekkel azonosítottuk a két háború közötti tisztikar szerepét. Elő és utóítéletek.

Pataky Lehel Zsolt – Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínházról …………….….… 07,25

Ami kicsi, az még lehet mély. Az aradi kamaraszínház próféta a saját hazájában, miközben a nemzetközi színházi megmérettetések igazolták törekvéseiket. A kortárs drámairodalom Örkény Istvántól Petri Györgyig, Visky Andrástól Pozsgay Zsoltig mutatja magát, miközben a román, orosz, vagy amerikai szerzők darabjai is repertoáron vannak.

Antall – Szilágyi Márton és a párhuzamos kánonok ………………………………..… 07,10

Nem kizárja, hanem feltételezi egymást a sokféle tehetség, s az ebből következő értelmezés. Már nincs egyetlen párt, egyetlen eszme és egyetlen államilag hitelesített szépségeszmény. Tehát ami politikai okokból kitiltatott az irodalomból, azt most újra kell olvasni és érdemes értelmezni. Kánon egy és kettő. Nóta indul.

Gergó Judit – Kopócs Tibor és az Atelier folyóirat …………….…………………..… 07,15

Annyira nem választ el minket a határ, hogy évtizedekig össze se kötött. A szlovákiai magyarság Csehszlovákiában virágzó képzőművészeti életének színeire nem volt kíváncsi sem Pozsony, sem Prága. Ahogy Erdély is megteremtette a maga képzőművészeti periodikáját, ugyanezzel az elfogulatlansággal indított Atelier címmel folyóiratot Kopócs Tibor.

Antall – Stremeny Géza Batthyány után Bethlen előtt ………………..……………… 07,30

Zárvatermő szobrászat, pedig kiteszik a közterekre. Csakhogy nem történetmesélő figurákat mintáz, hanem jellemeket. Olyan klasszicizálást teremt, amely nem az időben, hanem a személyiség és a szellem távlataiban gondolkodik. már Batthyány Lajos szobra is ezt a meditatív monumentalitást mutatta, a budai várban avatott Bethlen Istvánt megidéző remeklés szintúgy.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Gyurmán Gábor

Műsorunkban az Ensemble Pro Brass együttes felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top