Archív

Tapintható Miró-tárlat nyílt a Szépművészeti Múzeumban

Vakok és gyengén látók számára Joan Miró festményeiből nyílt tapintható tárlat a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön, a bemutató október 15-ig, a fehér bot világnapjáig látogatható.

Tapinthat Miro - Mohai Balazs 1

Fotó: Mohai Balázs

A kiállításon a katalán művész nyolc, kimondottan a látássérültek számára, dombornyomásos technikával átalakított festményének kisméretű változta tekinthető meg, a képek mellé kihelyezett Braille feliratokat a Vakok Állami Intézete készítette.

A budapesti bemutatóra a barcelonai Miró Múzeum kölcsönözte a Szépművészeti Múzeum első emeleti kerengőjén kiállított munkákat. A múzeum korábbi közléseiben 12 alkotás szerepelt, ezt azonban csütörtök délután pontosították.

Nem ez az első alkalom, hogy fogyatékkal élőknek szerveznek tárlatot, a múzeum történetében ez a hatodik kiállítás, amely tapintható formában is megjeleníti a bemutatott műalkotásokat.A festészetet plasztikus formában megjeleníteni sokkal nagyobb kihívást jelent, mint bármilyen más műtárgy háromdimenziós változatát elkészíteni.

A kiállítás megszervezésében a kulturális intézmények, színházak és múzeumok akadálymentesítésével foglalkozó 90 decibel Project is közreműködött. Theresa Bubbear brit nagykövet-helyettes, a program fővédnöke a helyszínen felidézte: a 90 decibel Project és az MSL Accessibility Kft. együttműködésével ez év tavaszán egy olyan okostelefonos-alkalmazást is bemutattak, amely infokommunikációs szempontból teszi akadálymentessé a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának jelentős részét (150 műalkotást) hallássérültek számára.

Tapinthat Miro 2

Fotó: Mohai Balázs

A SzépMű SL (sing-language/jelnyelv) nevű alkalmazás használatával az épületről, a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról az érintettek jelnyelven kaphatnak művészettörténeti információkat, az eligazodást pedig az alkalmazásban található interaktív térkép mellett QR-kódok is segítik. Az applikáció Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre egyaránt díjmentesen letölthető az elektronikus áruházakból.

A Miró-tárlat megtekintése ingyenes, igény szerint a múzeum munkatársai tárlatvezetést is tartanak a látássérülteknek.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top