Archív

A felnőtté avató regény

A Berlini Művészeti Akadémián mutatták be múlt kedden este Terézia Mora legújabb regényét, A rémet (Das Ungeheuer), amit – vélték máris méltatói – valószínűleg több rangos elismerés vár. (Méhes Károly tudósítása és fotóiBerlinből)Terezia Mora Berlin mehes

A soproni születésű, de már 1990 óta Berlinben élő író és egyben jeles műfordító egy vaskos, és már tördelésében is egyedi kötettel lepte meg olvasóit. A Luchterhand Kiadónál megjelent könyv lapjai ugyanis ketté vannak osztva: felül is fut egy regény és alul is.

A történet szerint Darius Kopp, aki épp állását elvesztette, egy nap a lakásához közeli erődben felakasztva találja feleségét, Florát. A megrázó esetet csak tetézi, hogy a nő halála utáni keresgélésében rálel Flora laptopjában egy naplóra, amiből rájön: nem ismerte azt az embert, aki mellette élt. Egy mániákus kutatás veszi kezdetét, hogy felfedezze magának az immár halott Florát.

Nem nehéz kitalálni: a még élő Darius Koppról szóló szöveg fut a könyvben felül, míg lentről, „a sírból” szólal meg a halott asszony.

Aki magyarként magyarul vezette a naplót, és Darius Kopp számára nincs is más esély a keresésre-kutatásra, mint hogy elmenjen Magyarországra, elidőzzön Budapesten, de aztán hajtja tovább a kényszer, egész Dél-Európán keresztül, Isztambulba, végül Athénba.

Nem mellékes szál, hogy Flora naplójában kiderül, hogy súlyos pszichés gondok gyötörték, depressziós időszakai voltak, amik életének korábbi traumáira vezethetők vissza (elhagyta az anyja, többek között).

Mint a kötet bemutatóján elhangzott, A rémnek az egyik legnagyobb érdeme, hogy a világot, amit ismerünk, úgy mutatja meg, ahogy nem ismerjük.

Terezia Mora Berlin mehes 2Maga Terézia Mora beszélt róla, hogy mennyire nem volt egyszerű feladat egygyermekes anyaként megfelelni a mindennapi teendőknek, aztán belevetni magát a regény sokszor sötét, gyötrő, világába, majd a nap végén megint jókedvűen fogadni a családot. De hozzátette:

Az ember teljesen odaadja magát a könyvnek íróként. Ám még így sem szabad azt érezni, hogy ez az én életem lenne. Nem, ez a kötet szereplőinek az élete.

És most, hogy immár a kezében tartja A rémet, mit érez?

Örülök, hogy meg tudtam írni így, ahogy most olvasható. Úgy érzem, ezzel a regénnyel váltam igazán felnőtté az irodalomban.

Minden könyvre találsz kedvezményt,

ezekre nagyon sokat, nézd meg, oszd meg:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top