Archív

Mesepercesek

A király mindhárom lánya túl ronda volt, hogy férjhez adja őket, úgyhogy megöregedtek és meghaltak. Sárközi Richárd Seperces blogja.

srknyos

A három ronda

Egyszer volt, hol nem volt egy király, volt neki három lánya. Mind a három túl ronda volt, hogy férjhez adja őket, úgyhogy megöregedtek és meghaltak.

A sárkány útja

Egyszer volt, hol nem volt, az üveghegyen is túl élt egy sárkány. A tavasz egy bizonyos pontján eszébe jutott, hogy teljesíthetné végre rendeltetését, és elrabolhatna egy királylányt. Mivel szárnya nem nőtt, gyalogszerrel indult neki a messzi országnak. Ment, mendegélt, átkelt már az üveghegyen is, de annyira kimerült, hogy menten megdöglött.

Az elátkozott királyfi

Egy király legkisebb fia elindult szerencsét próbálni. Nem is olyan messze, az erdő közepén találkozott egy csúf, vén boszorkával, aki elmesélte neki, hogy ő egy elátkozott királykisasszony. Elhitette a fiúval, hogyha segít neki hazacipelni a rőzsét, és vele alszik, másnapra visszaváltozik gyönyörű, fiatal nővé. A fiú lefeküdt vele, elkapta a szifiliszt, mire hazaért, már csupa kelés volt a micsodája.

A járőr meséli

A királylány megcsókolta a békát, mire a kiérkező szerv felszólította, hogy dobja el az állatot. A királylány megpróbálta túszként használni a békát, de az áldozat szembeköpte, kicsusszant a kezei közül és sértetlenül elugrált. A királylányt bilincsbe verve vitték el, és szodómia vádjával bíróság elé állítják.

A nehézfejű sárkány

Hol, volt, hol nem volt, volt egy nehéz felfogású sárkány, aki egy nap beállított a királyhoz. Kopogtatás után belépett, és egyből a tárgyra tért.

– Király, add nekem egy lányod, különben feldúlom az országot.

A király éppen a maradék húscafatot kapargatta ki sikeresen a fogai közül, elpöckölte, majd azt kérdezte:

– Házassághoz kell vagy evéshez?

– Ööö, így hirtelen… még nem döntöttem el – jött zavarba a sárkány.

– Ha házassághoz, vidd a legkisebbet, az szép. Ha evéshez, ott a két idősebb, azok nagyobbak is, rondábbak is – vázolta fel a helyzetet őszintén a király.

A sárkány hét fejének gondolkodása elvonta a vért a többi testrészéből, úgyhogy megállt a szíve és szörnyethalt.

Különös házasság

A szegény parasztlegény teljesítette mind a három próbatételt:

– Úgy győzte le a várost rettegésben tartó óriást, aki minden évben 17 szűzlányt követelt magának, hogy gondoskodott róla, ne legyen több szűz a közelben;

– nem ivott egy hétig;

– és amiben a legtöbb kérő elbukott: nem szidta a királylány anyját.

Így lett az övé a királylány keze. Hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak, meghívták a legény és a leány összes barátját, ismerősét, az egész falut, és még ki tudja, milyen messzi rokonokat. Az esküvő végül annyiba került, hogy a friss házaspár eladósodott, és ma is boldogtalanul dolgoznak, ha meg nem haltak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top