Archív

Greenpeace-aktivisiták kapaszkodtak fel a legmagasabb londoni épületre

A Greenpeace környezetvédő mozgalom hat női aktivistája felkapaszkodott múlt csütörtökön Nagy-Britannia legmagasabb épületére, tiltakozásul a Shell olajtársaság északi-sarkvidéki olajkutatási tervei ellen.

shard greenpeace

Az aktivisták reggel kezdték megmászni a 309,6 méter magas, Shard – Szilánk – nevű felhőkarcolót, amely London belvárosában emelkedik, és egész Nyugat-Európa legmagasabb lakó- és irodaépületének számít.

Délután a falmászók – akik a Greenpeace szóvivője szerint képzett és tapasztalt alpinisták – félúton jártak az elnyújtott piramis alakú épület csúcsa felé.

Az indulás előtt a Greenpeace-aktivisták egyike a BBC-nek elmondta: ha feljutnak, a tetőn egy olyan „képzőművészeti alkotást” bontanak ki, amelynek láttán reményeik szerint a Shell „kétszer is meggondolja, mielőtt fúrótornyait a sarkvidék térségébe küldi”.

Shard -london 2013 Hozzátette: azért választották akciójuk helyszínéül a Shard épületét, mivel az jégszilánkra is hasonlít, másrészt a Shell mindhárom londoni irodakomplexumából jól látható.

A Shell londoni szóvivője az akció kapcsán közölte: a cég tiszteletben tartja az egyének és szervezetek jogát a vállalat működésével kapcsolatos szabad és őszinte eszmecserére, és csak annyit kér a tiltakozóktól, hogy ügyeljenek a maguk és a közeli Shell-központ munkatársainak és ügyfeleinek biztonságára.

A szóvivő szerint az északi-sarki olaj- és gázkitermelés „nem újdonság”, a térség már ma is a globális nyersolajtermelés 10 százalékát, a világon kitermelt földgáz 25 százalékát adja.

A Shell már a XX. század eleje óta végez feltárást és termelést a sarkvidéki térségekben, így megvan a tapasztalata és a tudása a felelősségteljes kutatási és kitermelési tevékenységhez – tette hozzá az illetékes.

A Shard tavaly júliusban nyílt meg; felépítése becslések szerint 1,5 milliárd fontba (530 milliárd forintba) került. Kívülről minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla nyolc futballpályányi területű.

A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így London legmagasabb felhőkarcolója többségi katari állami tulajdonban van.

Az épületben, amely a világhírű Tower-híd közelében emelkedik, irodák, luxuséttermek, egy kétszáz lakosztályos luxusszálloda, valamint szintén luxuskivitelű – 360 fokos londoni panorámát kínáló – lakások vannak. Tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.

Felső fotó: breakingnwes.com

Alsó fotó: Podmaniczky Szilárd

Ismeretterjesztő könyvek kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top