Archív

Július 29-én temetik Marsall László Kossuth-díjas költőt

Július 29-én, hétfőn helyezik végső nyugalomra Marsall László Kossuth-díjas költőt, a Magyar Írószövetség örökös tagját, a Magyar Művészeti Akadémia tagját a Farkasréti temetőben Budapesten. A gyászszertartást 14.15 órakor tartják a Makovecz Teremben.

Az alkotó életének 80. évében, június 25-én hunyt el. Marsall Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
Marsall László 1933. november 3-án született Szegeden. Tanulmányait Békésen, majd Budapesten végezte, 1957-től a Magyar Rádió irodalmi munkatársaként, 1970-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Mesterének Weöres Sándort tekintette, aki segítette költői pályájának elindulását. Első kötete Vízjelek címmel 1970-ben jelent meg, ezt követte a Szerelem alfapont (1977) és a Porcelánfigurák (1980). További kötetei: Egy világ mintája, Negyvenegy öregek, Holdraforgó, Város papírmadárból, Pókhálófüggvények, Tatus és szörnyei, A megpördített orsó, Szélketrec, Holnapután. Marsall László festészettel és grafikával is foglalkozott.
Alkotói munkásságát 1984-ben József Attila-díjjal, 1987-ben és 2000-ben az Év Könyve kitüntetéssel, 1991-ben Déry Tibor-jutalommal, 1993-ban Kortárs-díjjal ismerték el, 2000-ben pedig átvehette a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját. A költői nyelvet megújító költészetéért, életútja elismeréseként 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Marsall László:

Szikrák és tövisek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top