Archív

Magasiskola – Írói alkotótábor és mesterkurzus

A Mészöly Miklós Egyesület és A PAD Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület „Magasiskola” címmel írói alkotótábort és mesterkurzust hirdetett kezdő írók és az irodalmi alkotás iránt érdeklődők számára 2012. július 8-14 között Szekszárdon.magasiskola flier 4

A napokban induló írótábor célja, hogy Mészöly Miklós szellemi örökségének jegyében az írásművészet formai, tartalmi, nyelvi és egyéb kérdéseit az irodalmi alkotás iránt érdeklődők számára közel hozza, illetve módszertani segítséget nyújtson azok lehetséges, egyénre szabott megoldásaihoz.

A kurzus foglalkozásait ismert írók és költők, köztük Tóth Krisztina, Nagy Ildikó Noémi, Baranyai László, Farkas Zsolt, Garaczi László, Győrffy Ákos, Kukorelly Endre, Péterfy Gergely és Szkárosi Endre, valamint a SlaMmŰhely: Kövér András és Tengler Gergely tartják.

„Berzsenyi Dániel a kertje végében lévő lugasba, a méhkasok mellé járt fel írni, inni és búsongani. Az én kertem végében nincsen lugas, méhkasok sincsenek, viszont van egy hatalmas diófa. Az alatt is kiválóan lehet e tevékenységeket művelni. Az irodalomtörténészek számára a lugas és a diófa közötti jelentős különbség remélhetőleg elegendő magyarázatot ad majd írásművészetünk inaequalitasának értékelésére. Azt mondják, egy ilyen alkotótáborban sokat lehet tanulni. Én is ebben bízom; tanulhatok a tanítványoktól.” ( Baranyai László)

„Képzeljük el, hogy 400 évvel ezelőtt egy angol egyetlen szót másképp ír: nem azt írja műve fölé címül, hogy ‘Hamlet, dán királyfi’, hanem azt, hogy ‘Hamlet, magyar királyfi’. Akkor másként alakul nemcsak a dán, de a magyar történelem is. — Az irodalom, a nyelv a leghatékonyabb, legegyetemesebb technológiák egyike. Az igazság, a szépség, a jóság és a szabadság érvényesítésének eszköze, még akkor is, ha az ellenkezőjét is lehet vele csinálni. Érdemes jól ismerni, jól bánni tudni ezzel a szupervarázshatalommal. — E szemináriumon három műfajt fogunk közelebbről megnézni: a recenziót, a kritikát és az esszét.” (Farkas Zsolt)

„Jöjjön: aki ír, írni akar, és érzi a dolog súlyát. Nem érzi (eléggé), de kíváncsi rá. Szívesen kiállna, mások elé állna: szövegeivel és kérdéseivel. Szeret(ne) beszélgetni írókkal-irodalmárokkal, kollégáival, érdekli a magyar kulturális kontextus, a kortárs irodalom, az irodalom helyzete. A kánon és kánonképződés, hogy miként alakul(t) a mai paradigma. Jót s jól akar olvasni. Kíváncsi a viszonyokra: lapok, kiadók, szervezetek, publikálás stb., és olyan barátokat/társakat keres, akiket hasonló kérdések foglalkoztatnak.” (Kukorelly Endre)

„Miért változik meg valami attól, hogy leírjuk? Miért különbözik attól, ahogy elképzeltük, és attól, ahogy elmondtuk? Képesek lennénk-e történetek nélkül élni? Érdemes-e ilyen kérdésekre válaszokat keresni? Én nem tudom a választ, de szívesen gondolkodom róla közösen olyanokkal, akiket érdekel.” (Péterfy Gergely)

„Az írás (átalában bármiféle alkotás) megtörténik. Ha szerencsénk van, velünk – de nem mindig kellemes módon, és sokszor nagyon hosszan. Hogyan lehetne ezt a történést menet közben rövidebb idő alatt és biztosabban felismerni? Ehhez kell a gyakorlat, a figyelem, a szerencse. Az edzés.” (Szkárosi Endre)

„Az írás öröm, játék, szakma. Ki mit vár el tőle. A tanulható részét el lehet sajátítani, a tanulhatatlan mindenkinek titok. De mindkét részről lehet beszélgetni, és a beszélgetések segítenek megérteni, mitől is jó egy szöveg. Vagy esetleg mitől rossz, hogy lehetne javítani rajta. Vajon hogyandolgoznak az írók? Munkamódszerekről, fogásokról szeretnénktársalogni mindazokkal, akik maguk is írnak, vagy csak érdeklődnek a kortárs irodalom iránt, és tudatos, kíváncsiolvasókéntkívánnak bekapcsolódni a néhány napos műhelymunkába.” (Tóth Kriszta)

Jelentkezni még az utolsó napokban is lehet a jano@igyuk.hu címen.

A részvétel díja kollégiumi szállással és napi háromszori étkezéssel 40 e Ft.

Amesterkurzus helyi támogatói:

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata,

a PTE Illyés Gyula Kar,

a Tolna Megyei Wosinsky Mór Múzeum,

a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár

A Magasiskola című könyv itt kapható

Mészöly Miklós máskönyvei

kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top