Archív

Bakó Fegya soXor fél – 12

„Föl föl, ti rabjai a földnek! Föl föl, te ÉDES proletár!” – válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeiből

056 Protokoll

Az egyeztetett időponthoz képest vagy két órát vártam rá.

Végre beengedtek. Vagy tíz percig álbeszélgettünk a sajtósa segítségével. Tudta, hogy hét (hetes!) perce van a műsorban, de – tán – valahogy nem érdekelte. Szent István kapcsán majd tíz percig a Fideszt kutyapicsázta. Aztán még dumált valami mindegyet. Én – bánatos mikiegér – tizenhét perc múltán szomorún szalagot cseréltem. Hátha végre mondani találna valami érdemlegeset is a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnöke, dr Antall József.

057 Piknik

Istenem, ha drága nagyanyám megérhette volna: „Princesse! Wellcome in my car!” A princesse Walburga Habsurg volt, a my car pedig egy tizenkét éves, nem éppen habsburg-sárga lada. Alakult az interjú rendesen. Egy apró hibával: H.W. kb. két nagyságrenddel jobban beszélt angolul, mint én. Annyit azért csak-csak értettem, hogy Ferencjóskát, meg a monarchiát emlegeti sűrűn. Én marha, nem kértem el a névjegyét.

058 Nyoszoja

Hogyha már olyan konokul esett 1989 augusztusa végén Sopronkőhidán, hát levontuk az európai lobogókat. Be is raktuk egy sátorba. Felét ide, felét oda. Ha már piknik, hát pájinkáztunk, sültszalonnáztunk fröccsöztünk, söröztünk, nagyzoltunk, hazudtunk, mintha politikusok volnánk. Akkor jött két gyönyörű ember. A lány tán tizenhét, a srác tán tizenkilenc. Szőkék, sudárak, s qrvára fáztak. Őket még visszazavarták a határról. Kaptak inni, enni, inni, inni, aztán fekhelyet is: Európa lobogóinak fele lett a derékaljuk, Európa lobogóinak másik fele meg a takarójuk. Hogy annyira gyönyörködtünk bennük, tán azért nem bújtak össze. Perc alatt elaludtak. Alattuk Európa, rajtuk Európa. Másnap át is sétáltak a határon.

059 Vérigsértés

A bár a Kecskeméti utcában – úgy mondták – Gáspár elvtárs, a Szakszervezetek Országos Tanácsa elnöke fiáé volt. Nem tudom.

Tán ’88 tavasza, hajnali kettő van. Egy alak futva távozik az Acapulcoból.. A Lány kiáll az ajtóba, és utánaüvölt:”Maga szemét! Maga állat!” Kevesli a vérigsértést, hát fokozza: „Maga…maga gyári munkás!”

060 Sanzon

Könnyűkezű zongorafutamok után a dizőz: „Föl föl, ti rabjai a földnek! Föl föl, te ÉDES proletár!”

061 Értelmezés

K. Gy. Reklámszakember Petőfi Négyökrös szekeréből idéz a nyolcvanas évek végén: „NE válasszunk magunknak csillagot!” Az országúton végig a szekérrel a négy ökör…

FOTÓ: Soundy

Könyvújdonságok:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top