Archív

Vele mindig történt valami…

Janikovszky Éva emlékezete a New York Művész Páholyban.janikovszky eva 1

Július 17-én, a New York Művész Páholy nyári különkiadás estjén egy olyan kivételes költő, író, szerkesztő előtt tisztelgünk halálának tizedik évfordulója alkalmából, aki humorával, figyelmével, történeteivel, és személyével mindannyiunk életében jelen volt, sőt van mind a mai napig. Janikovszky Éva neve hallatán Réber László illusztrációival egységet alkotó híres gyermekkönyvei, például a Kire ütött ez a gyerek vagy a Ha én felnőtt volnék jut eszünkbe, pedig felnőtt-könyvei épp annyira meghatározóak. Életműve önmagáért beszél: az írónőt akár Hungarikumnak is nevezhetnénk, hisz műveit harmincöt nyelvre fordították le, sikere pedig nemzetközi. A július közepén megrendezésre kerülő esten minderről szó lesz barátai, tisztelői, és családtagjai körében, beszélgetés, vetítés és felolvasás formájában. Sőt, a New York Kávéház – korábbi, hagyományt teremtő kezdeményezését folytatva – július 17-én tisztelete jeléül posztumusz törzsasztal adományozásával emlékezik meg a Kossuth-díjas Janikovszky Éváról, melyet a Világ Legszebb Kávéházát üzemeltető cég igazgatója, Szabó Csaba ad át.

Az emlékező esten vetítés, felolvasás és beszélgetés váltja egymást. A köszöntők között barátot, tisztelőt, kollégát, író-társat és rokont is találhatunk. Janikovszky Éva négy éves korában személyesen találkozott Móra Ferenccel. Akkor persze még nem is sejthette, hogy 1953-tól a nagy író nevét viselő Móra Könyvkiadó munkatársa, és még nyugdíjba vonulása után is a cég igazgatósági tagja lesz. Ma fia, Janikovszky János áll a könyves cég élén, aki az esten személyes, családi emlékeiről, élményeiről mesél majd.

Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, színművész, parodista az írónő legközelebbi barátai közé tartozott. „A gyerekek kicsik, de nem buták – figyelmeztetett sokszor az író, amikor ismerőseivel beszélgetett” – mesélte egyszer Janikovszky Éváról Gálvölgyi János, aki az esten további közös emlékeket is felidéz.

Ullmann Mónika színművész igazi művészcsaládba született, s már gyermekként is több filmben, produkcióban játszott. Ilyen volt 1979-ben az Égig érő fű című mesefilm, ami Janikovszky Málnaszörp és szalmaszál című regénye nyomán készült.

Rigó Béla költő, író, szerkesztő 1965-től volt a Móra Könyvkiadó szerkesztője, Janikovszky Éva kollégája, barátja. Számtalan közös munkájuk volt az írónővel, aki nem mellesleg Rigó köteteinek szerkesztője is volt.

Horváth Lili színművész az esten Janikovszky Éva felnőtt írásaiból olvas fel részleteket.

A New York Művész Páholy július 17-i, nyári különkiadás estjére a belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható, ami egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza és a Libri Média. Az események háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: New York Művész Páholy

PORTRÉ: Móra Könyvkiadó

Janikovszky Éva könyvei kedvezményesen:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top