Archív

Cuppanj rá a Lúzer Rádióra!

Az első két résszel hatalmas sikert aratott Lúzer Rádió, Budapest! című ifjúsági regény harmadik kötete kategóriájában a 84. Ünnepi Könyvhét egyik slágere! (Hogy mi a másik? Arról a Librarius.hu még a mai napon beszámol!)

Ismét szól a Lúzer Rádió! Az anyagi gondok elől kényszerűségből a fővárosba, ott is egyenest a Nyóckerbe költözött Kukec család kalandjai folytatódnak. Böszörményi Gyula ifjúsági regénye, mely a klasszikus, sokak által szeretett egykori magyar gyerekfilmek (pl. Le a cipővel!, Keménykalap és Krumpliorr) hagyományait éleszti újra (és tényleg!), már eddig is elsöprő sikert aratott az olvasók körében. Egész osztályközösségek tanulmányozták együtt az első két részt az ország több oskolájában, méghozzá nem a tanárok ösztönzésére! A Lúzer Rádió ugyanis az a könyv, amit kivételesen nem a figyelmes, valóban olvasásra nevelni akaró pedagógusok, hanem maguk a gyerekek fedeztek fel önmaguknak! Ennek eredményeként több irodalmi verseny is „dúlt” az utóbbi hónapokban: Bács-Kiskun megyében például öt falu és város iskoláinak Lúzer-rajongói mérkőztek meg egymással, ki a menőbb „lúzer”.
Mi a titka ennek a rádióhullámok sebességével terjedő sikernek? Úgy vélem, a Könyvmolyképző Kiadó által megjelentetett regénysorozat több olyan markáns tulajdonsággal is bír, ami ezt magyarázza. Ahelyett azonban, hogy én okoskodom itt „nagy szakmai bölcsességgel”, lássunk néhány olvasói véleményt a legőszintébb, legkegyetlenebb kritikusoktól, vagyis a netes hozzászólóktól:

RandomSky:
„…ez a regény nekem tetszett, olyan igazi böszörményis cucc: humor, kaland, s közben valós problémák bölcs, egyszersmind odamondogatós kitárgyalása. Nem lévén sem a célcsoport tagja, sem abba tartozók apja, nincs viszonyítási pontom, hogy akkor ez most menő vagy sem, de az nem vitás, hogy szívesen adnám a kérdéses korosztály tagjainak kezébe, amúgy meg bánom is én, a magam részéről vigyorogtam rajta eleget, és kész.”

Marée_Noire:
„Hát ez vagány és édes volt egyszerre! 😀 Olyan dumája van a főszereplő kissrácnak, hogy eldobom a hajamat! 🙂
Nagyon bejött, igazi laza, könnyed kis történet, mégis benne vannak az élet apró nehézségei; úgy kerek az egész, ahogy van. 😉
Pokoli jó grafikák, tuti kis történés, mégis mi kell még? :)”

RandomSky (a második kötetről):
„Őszintén szólva olyan retek időszakban álltam neki ennek a könyvnek, amikor pont annyira voltam kíváncsi egy képzeletbeli nyóckeres/vidékrőlgyütt 13 éves kölyök vakerjára, mint eszkimó a téli félévben a fürdőruhaügynök kiselőadására (bocs, most jobb hasonlatra nem futja), de ehhez képest olyan szinten élveztem végül a cuccot, hogy még. Nem szégyellem kimondani, helyenként hangosan röhögtem rajta (kösz, Gyuszi mester, a metrón már mindenki hülyének néz), és általában is rendben volt. Azt hiszem, az első rész a beetetés, izé, alapozás volt, de igazán itt szabadul el írónk mesélőkedve és humora. Egyes pillanatai olyanok, akárha Rejtő Jenő ifjúsági regényt írt volna, más helyeken az Égigérő fű, a Szeleburdi család és a Gyerekrablás a Palánk utcában 21. századi verziójának is beillene, és ez nekem így pont megfelel. Baromi jól szórakoztam, és mondom, rendkívül rossz időszakban volt képes ezt elérni nálam, és ha ez nem valami, akkor nem tudom, mi az.”
(a hozzászólásokat a moly.hu-ról idéztük)

Humor, kaland, nyelvi játék és a szöveg-illusztráció tökéletes összhangja jellemzi a Lúzer Rádió, Budapest! legfrissebb kötetét, melynek alcíme: A kutyakütyü hadművelet. Ez utóbbit igazán az tudja értékelni, aki valamelyest szakmabeli, és így tisztában van vele, hogy száz évben jó, ha egyszer előfordul, mikor az író és a grafikus ennyire tökéletesen egy húron pendül (általában marni szokták egymást). Szőnyi Gergely zseniális illusztrációi a harmadik kötetben tán még több humort, életet adnak a szöveghez, mint az első két alkalommal.
Ám a Lúzer harmadik kötete valamiben mégis más, mint az előző kettő. Böszörményi eddig is meg-megpedzegette a komoly problémákat, hétköznapi szorongásaink egy-egy kérdését, kifigurázva az emberi butaságot, kicsinyességet, kapzsiságot, ám most valamivel mélyebbre nyúlt. Nem akarok semmit elárulni a témáról és cselekményről, úgyhogy csak annyit írok ide: ebben a kötetben Marcel egy titkos naplón keresztül az emberi gonoszság legsötétebb oldalával találja szemben magát – azzal a gonoszsággal és ostobasággal, ami a mai Magyarországon sajnos újra „divatossá” válni látszik.
Ám mindez csupán egy átsuhanó, sötét felleg a derűs humor ragyogó égboltján (na, ezt se Slambuc írta, az tuti!), úgyhogy lazaság van: lesz min röhögni! Végezetül álljon itt a Lúzer Rádió harmadik kötetének ajánlója:

KITT… orbitális halihókamóka minden csipagyáros balféknek az éterben! Fület hegyezz, cuppanj rá a hangszóróra…
ÉÉÉÉS HALLGASD ISMÉT A LÚZER RÁDIÓT!
Igen, jól kagylózod: a rettenthetetlen és lelőhetetlen dumagép kalandjai immár a harmadik kötettel folytatódnak! Ebből tutira megtudhatod, milyen ZSÍR, ha az izomagyak körbekapnak és jégre tesznek… ZSÍR, ha Olgi nyanyus átmegy turbóharcos terminátorba… ZSÍR, ha titkos naplót találsz, amit egyedül csak te olvashatsz… ZSÍR, ha galambok ülnek a válladra… ZSÍR, mikor a kutyád mozgó kémközponttá változik… ZSÍR, ha megtalálod a teperszityó ellenszerét… ZSÍR, ha Cápa és Cápapa egyszerre rontanak rád… ZSÍR, mikor kicsit sem kamu, hogy rejtett kincsre találsz… és az se kicsit ZSÍR, hogy végre minden titokra, sunnyogásra, cselre és csalásra fény derül! …KATT

FIGYELEM!
Böszörményi Gyula író és Szőnyi Gergely illusztrátor a 84. Ünnepi Könyvhéten dedikálja először a Lúzer Rádió, Budapest! harmadik kötetét!
Időpont: 2013 június 9. vasárnap 12h-13h között
Helyszín: Könyvmolyképző Kiadó standja, Bp. Vörösmarty tér
majd
13.30h-14h között kisszínpadi beszélgetés az alkotókkal

A Lúzer sorozat kedvezményesen megvásárolható:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top