Archív

Hajózzunk az újjáépített Szőke Tiszával a Kövérek szigetére!

Egy gigantikus hajótest úszik majd a dóm előtt a Szegedi Szabadtéri nyitóprodukcióján. A Gothár Péter rendezésében színpadra kerülő Leányvásár gőzöse a legendás Szőke Tisza hajó enteriőrjét idézi. Kémeri Attila vízügyi jelentése a Szegedi Szabadtériről.szoketisza egykor

Nem csak a vízen járók, de a legelvetemültebb szárazföldi patrióták is élénk és érzelemdús figyelmet szenteltek egy szegedi legenda, a Szőke Tisza hajó néhány évig húzódó haláltusájának. A hetvenes években még hajószállóként és étteremként is üzemelő patinás úszómű az akkori szabadtéri játékok szereplőinek is otthont adott. E sorok írója zsenge gyermekkorában itt csodálkozott rá a fővárosi színésznők figyelemre méltó bájaira, akik ha a próbarend úgy engedte, a hajó mögötti „fürdőkosárban” napoztak, vonultatták fel vonalaikat nemcsak a színházrajongó férfiközönség örömére. A számos szép emlék és legenda fészke, a csodás állóhajó tavaly kapta meg a kegyelemdöfést, amikor a tápéi kikötőben feldarabolták, miután félig elsüllyedt névadója szőke hullámaiban.

Leanyvasar diszletterv

A szegedi szabadtéri nyitódarabjában most egy tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas hajótest lesz a leglátványosabb díszlet. A Leányvásár jó néhány jelenete játszódik majd Szőke Tiszás környezetben. Az óriási díszlet különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén megfordulni és haladni is képes lesz. Ez persze még akkor is bravúros technikai megoldásokat sejtet, ha tudjuk, hogy a Dóm téri színpad mélysége huszonnégy méter. A díszlethajó az első felvonásban „beúszik” a színre, ekkor kívülről látjuk, a másodikban már a belseje látszódik.

A Szőke Tisza Dóm térti megidézése bizonyára kedves lesz a helyi közönségnek – Szegeden ha elhangzik az, hogy Szőke Tisza, minden harminc évnél idősebb helyi erő azonnal kemény és kitartó nosztalgiázásba kezd. És mikor lenne legalkalmasabb édesbusongani, ha nem akkor, amikor a Gilolo vagy a Kettecskén andalítócskái szállnak a csillagfényes szegedi nyáréjszakában.

A díszletépítők a két világháború közt készült, eredeti fényképek alapján építik meg nem mindennapi látványelemet. Gothár Péter rendező és díszlettervező az eredetileg western környezetben játszódó darab cselekményét szerzőtársaival, Varró Dániellel és Vinnai Andrással egy egzotikus szigetre ülteti át. A frissített szövegkönyv szerint a szigeten a kövérek élnek, akik a hajóval látogatóba érkező soványakkal életvezetési összetűzésbe kerülnek. Persze ne higgye senki, hogy egy operettből kimaradnak majd a szerelmi bonyodalmak.

A július 5-i bemutató után július 6-án és 7-én színre kerülő produkcióban a főszerepet Nagy Ervin játssza, partnerei mások mellett Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes, Keresztes Tamás, Bordás Barbara, Kiss Diána Magdolna és Kocsis Gergő lesznek.

Filmes könyvek széles választékban:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top