Archív

Kaput zárt a 23. Mediawave, de pánik nem volt

Szőke András, csángók, kínaiak, a legvalóbb világ legvalódibb lovasai, no és a díjeső. Kémeri Attila helyszíni zárójelentése a 2013. évi MEDIAWAVE-ről.

Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével hirdették ki a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét utolsó napján, szombat éjjel. Véget ért a látványgazdag csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be. A spontán zenés és táncos megmozdulásokat, dzsemmeléseket és a mindenféle furaművészeti akciókat pedig lehetetlen lenne felsorolni.

Ez a nemfesztivál huszonhárom éve töretlen sikerrel és elszántsággal mutatja meg nekünk, miképp lehet, túllépni a népiesség/urbánusság, az avantgarde/autentikus és más maszlag-skatulyákon. Ahol éjjelente elszánt nemDJ-k forgatnak olyan zenéket, hogy azok egyéb körülmények között minden bizonnyal nyálas giccset mutatnának, ahol a környék legkülönlegesebb jazzkoncertjeit tálalják, s még sincsenek magas-sarkús, kaviáros fogadások, ahol egymás mellett főz Szőke Bandi meg a Belső-kínai szakács, ott lakik az érték és idea, meg a legegészségesebb önirónia, és ott bizony a legvalóbb világ legvalódibb lovasai találkoznak.

És hogy ne csak én beszéljek: a fesztiválon például képviseltette magát az Euronews hírcsatorna rövidesen induló magyar adásának kulturális rovata. Kocsor Erika szerkesztő, aki egyenesen Lyon-ból érkezett, mícs-evés közben elmondta, jó néhány európai városban vett már részt mindenféle rendű-rangú kulturális eseményen, ám ezt a bátor és igényes, vállalhatóan világszínvonalú látni és nézni valót, az egész eseménysort bármelyik kontinentális kultúrváros bevállalhatná. Szerelmetes élménye volt például két szombat esti jazzcsemege, a svéd Gush trió és a GUTBUCKET New York Underground amerikából.

No, hogy még egy kis szakmai szolidáris belterjengés is legyen a végére, el kell mondanom, hogy a librarius.hu-n olvasható MEDIAWAVE-s riportsorozatunk, s korántsem mindenre kiterjedő napi jelentéseink a MADIAWAVE sajtószekciójával való kiváló együttműködés nélkül nem születtek volna meg! De nem ám!

Köszönjük, szeretünk Komárom!

Párhuzamos Kultúráért Díj 2013

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz.

A 2013-es Párhuzamos Kultúráért díjjal az alábbi alkotók munkásságát kívánjuk elismerni:

Balogh Attila – író, költő

1956-ban született Szikszón. Születése után kórházba került, ott nőtt fel, ott végezte általános iskolai tanulmányait. Egy évig az ELTE magyar- könyvtár szakára járt. Két évig a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1975-től gyógy-gondozóként dolgozott. Első kötetéért (Lendítem lábamat) 1981-ben irodalmi nívódíjat kapott. Főszerkesztője volt a Cigányfúró című folyóiratnak, alapítója a „Dunától a Gangeszig” Alapítványnak. Önálló kötetei: Lendítem lábamat, Versek, József Attila a peep showban, Egyvéleményen, Gipsy Drill

Bata Rita – táncos, koreográfus

Koreográfus, táncos, rendező, aki testéről minden külsőséget lenyúzva keresi az igazságot. Alkotásai során arra törekszik, hogy koreográfiái társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki számára befogadhatóak legyenek. A gondolatok univerzalitása teszi lehetővé, hogy az előadásai hozzájáruljanak a kultúrák közötti kapcsolatteremtéshez. Művészete fájdalmas és testi. Munkáira továbbá jellemző, hogy szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.

Lakatos Mónika – énekesnő

Mónika otthon tanult énekelni és táncolni, gyermekkorában szinte „anyanyelvként” sajátította el a roma dallamvilágot. A zenei pályán 1994-ben indult el, amikor csatlakozott a Holdvilág Színházhoz, mint énekesnő és színésznő. 2000 és 2003 között a Romano Drom tagja, 2004-ben a Romengo zenekar alapító tagja. Vele született tehetsége, rabul ejtő hangja külföldön és belföldön is egyaránt őszinte lelkesedést vált ki laikus hallgatókból és a szakmából egyaránt.

Filmes díjak 2013

Legjobb zenei film díj / Best Music Film Award

Desirée von TROTHA (GER): Woodstock im Timbuktu – Die Kunst des Widerstands / Woodstock in Timbuktu – The Art of Resistance / Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete

Legjobb játékfilm díj / Best Feature Film Award

Veit HELMER (KZH/GER/RUS): Baikonur

Különdíj a legjobb rendezőnek / Special Mention For The Best Director

Tudor GIURGIU (ROM): Despre Oameni si Melci / Of Snails And Men / Csigák és emberek

Legjobb kisjátékfilm / Best Short Fiction Film Award

Dekel NITZAN (ISR): Migrash / Court / Pálya

Kisjátékfilm különdíj a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért / Special Mention to the Short Film for Its True Vision of Artistic Life

Timofey ZHALNIN (RUS): F5

Legjobb kísérleti Film / Best Experimental Film Award

Ashley Michael BRIGGS (UK): The Search For Inspiration Gone / Nem jön az ihlet

Legjobb dokumentumfilm / Best Documentary Award

David WONDRÁČEK (CZE): Láska v hrobě / Love in the Grave / Szerelem a sírban

Legjobb animációs film / Best Animation Film Award

Sandra DESMAZIERES (FRA): Bao

Tolerancia különdíj / Special Mention For Humorously Showing How to Live Together in Tolerance

Péter VÁCZ (HUN): Nyuszi és őz / Rabbit and Deer

Legjobb magyar film / Best National Competition Award

SZABÓ Szonja (HUN): Turiszt / Tourist

És végül a mi „különdíjasunk”, egy szépséges animáció a lázadásról és szerelemről. Juan Pablo ZARAMELLA (Argentína): Luminaris.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top