Archív

Bakó Fegya soXor fél – 2

Valamiért az orosz forradalomról, polgárháborúról „igyot recs”, amikor Julcsa komolyan az arcomba néz: – Apa, mi az a lenin? – Válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeiből.

006 Utónév

Rádiós szerkesztőség a nyolcvanas évek derekán. Egyikünktől visszahívást vár valami főhivatal vezetője. Valamelyikünk pörgeti a telefonkönyvét és így mereng: „Mi a keresztneve ennek a baromnak?” Három másik Ratkó-korú, mintha beintettek volna, egyszerre kiáltja:

– ELVTÁRS!

007 Segítség

Nem dolgom, de fölveszem a telefont. Kérdez, hogy ki, kivel beszélt a műsorban.- „Egy pillanat, uram” – kikeresem, majd mondom: – „A. úr volt a műsorvezető, B. úrral beszélgetett. Uram, ha óhajtja, megadhatom B. úr telefonszámát.” Óhajtja. Megadom. Aztán köszönet helyett: – „Mondja, maguknál mindenki „ÚR”?!”

Ekkor szakad el a cérnám: „Próbálkoztunk „ELVTÁRS”akkal is, de nem jött be.”

Lecsapom.

Aztán két napig rettegek.

Nyolcvannyolcat írunk.

008 Lopott

Bandó meséli: mozi a hatvanas években, Deszken.

Senki nem értette, miért nyihog föl, amikor a Halljakend kiáll a publikum elé:

– No. Amit mögígértünk, azt mögcsináltuk: a vászon szélös.

009 Tájolás

Hogy is mondjam… „erős” alkatú volt. Mondjuk: jellemszínész.

Vidéken játszott a társulat, s az előadás után derékon kapott egy menyecskét, aki a katarzis előtti pillanatokban könnnyre fakadt a szénakazal hajlatában: „Istenem, ha drága édesanyám láthatná, hogy én egy igazi Fővárosi Művészúrral…”

010 AZ alap

Tán kilencvennégy volt, s ülünk az asztal körül: S. É. csuda történelem tanár, lányom/fiam édesanyja, továbbá Hetesi Péter Pál újság- és szövegíró, a kb. hat éves Julcsám, négy körüli Mózsim, meg én. Valamiért az orosz forradalomról, polgárháborúról „igyot recs”, amikor Julcsa komolyan az arcomba néz:

– Apa, MI az a lenin?

Hangsúlyoznom kell: B.J. akkoriban hat éves, és nem történelem szakra fölvételiző…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top