Archív

Kiss Tibor: Neonradír

Keresés a weben

kisstibi 650

Eredetileg szürreális mesekönyvnek tervezte, de végül hagyta, hogy a képek “önmagukért beszéljenek”.

Kiss Tibor képzőművésznek, a Quimby együttes frontemberének Neonradír címmel képes könyve jelent meg a Bookline Könyveknél. A kötet egyfajta naplónak tekinthető.

Kiss Tibor felidézte: eredetileg szürreális mesekönyvet tervezett írni, de végül hagyta, hogy a képek “önmagukért beszéljenek”.

“Arra is rájöttem, hogy nem vagyok író. A könyvben a képeket illusztrálják kis szövegtöredékeim, illetve a zenésztárs-barát Varga Livius párbeszédes jelenetei. Ezek fiktív párbeszédek. Livius szinte végig jelen volt az életemben, sokszor látta, hogyan dolgozom, festek – magyarázta.

A zenész-képzőművész arról is beszélt, hogy a kötet erősen önéletrajzi, szinte már naplószerű lett.

“Még nem nagyon láttam ehhez hasonló könyvet. A kötet az elmúlt harminc évet dolgozza fel a megszületett alkotásokon keresztül” – fogalmazott. A könyv az 1988-tól napjainkig készült műveket mutatja be, köztük azokat is, amelyek a droggal való küzdelem időszakában születtek. “Egy külön blokk, fejezet foglalkozik ezzel az időszakkal. Számomra azért izgalmas, mert többségében célnélküli firkák születtek. Nem képeket festettem, hanem egy lelkiállapot lenyomatait”.

A 144 oldalas kötetet az inspirálta, hogy a munkáit tartalmazó egyik CD tönkrement. “Attól tartva, hogy eltűnnek a dolgaim, úgy elhatároztam, archiválom az anyagot. Egy fotós haverommal kezdtük rendbe tenni a képeket, és ő mondta, hogy mindebből könyvet kellene készíteni” – fogalmazott.

Kiss Tibor hangsúlyozta, hogy számára a zenélés és a képzőművészet kiegészíti egymást, “együtt fut”.

“Már gyerekként képzőművésznek készültem, aztán bejött mellé a zene, elrabolt, de emellett folyamatosan rajzolok, festek. Ami persze nincs annyira reflektorfényben, mint egy hangos rock’n roll zenekar” – magyarázta az alkotó, aki szerint a dalszövegek metaforikussága, képisége, jelképrendszere hasonlít a képekhez. “A képeimben is van indirekt-direkt módon zene: a hangulatok, a formák, dinamikák, a ritmusok mellett néha megjelennek hangszerek vagy azokon játszó figurák” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a dalírást és a festést is történetek inspirálják. “Ezek magukat írják, a mű ezért egy filmszerű folyamatban születik, és ezek engem is nagyon jól elszórakoztatnak munka közben” – magyarázta.

Kiss Tibor zenekara, a Quimby a napokban dupla DVD-t jelentetett meg. A Két koncert című anyag a 20. születésnapját 2011-ben ünnepelt együttes két akkori fellépését örökíti meg: az egyik márciusban a fővárosi Instantban, a másik novemberben a Papp László Budapest Sportarénában volt. A DVD-ket a Tom-Tom Records adta ki.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top