Archív

Gondolat-jel 2013. január 6. Kossuth adó 11.05-11.58

A történelem nem akarja, mégis ismétli magát.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a tudás anyjaként elhíresült monotónia és egy bizonyos apasági kereset ügyében tüsténkedik. A felvilágosodás óta ugyanaz a sötétség természete, nem tanultunk semmiből semmit, s az emberiség szédületes fejlődéséből valami kótyagos másnapossággal ébredünk. Sem a szabadság, sem a függetlenség nem hiányzik, ha teli a zseb, és teli a has. Szuverenitásunk és autonómiánk éppen a piaci viszonyok között porlik mértéken felül, jóllehet rendesen kóstolgatta azt a kiszámítható, szürke, ám korántsem csak puha diktatúra is. Külső és belső emigráció, különböző hátországokkal. A valóság virtuális határai.

Antall – Kulin Ferenc A népi gondolat felejtéstörténete …………………………..… 07,40

Tiltani sem kellett őket, az ellenszenv működésbe lépett a közéleti küldetés nyílt vállalásától. Ekképpen művészi teljesítményük is kikezdhetővé vált, ha a történelem úgymond átlépte a politikust rúgott egyet az írón is. Nélkülözhetetlenek voltak a politikai hatalom számára és megnevezett, kinevezett ellenfelei is. A népi irodalom és a népi politizálás kettőssége.

Bak Éva – Vashegyi György és a régi zene jelenideje …………………….………….. 07,15

Minden zene dráma, de a dramma per musica, Claudio Monteverdi mester Favola d’Orfeo-ja valamennyi opera előképe. Vashegyi Györgynek sem kellett több – a múltat és a modernitást, a hagyományt és a zenei megújulást, a régi zenét és annak jelenidejét már Orfeo zenekarának és a Purcell kórusának létrehozásakor újragondolhatta.

Somos Péter, a Nyírzsidók és a Beregszászi kapcsolatok …………………….……… 07,15

Egy kultúra tűnt el velük, hogy egy kultúra igyekezzék a pusztulás után életre lehelni magát. Beregszász és Nyíregyháza egy-egy állomás a történelmi Magyarországra érkező keleti zsidóság útvonalán. Berstein Béla, Jókai barátjaként könyvet írt a Zsidók az 1848-as forradalomban címmel, míg kései utódja Nyírzsidók címmel írt egy beszélgetős könyvet a maiakról.

Oláh Gál Elvira – Hargita megye kulturális stratégiája ………………..…………… 07,30

Kellenek a mítoszok, de a porcukrot le kell rázni róluk. Hargita megye át akarja lépni saját árnyékát, a kultúrára fordított pénznek, valami módon fialnia kell. A zárványos közösségeket immár nem köti, de lendítheti a hagyomány. Szellemi csereértékkel bír a kézműves termék. Borboly Csaba, Kassai Péter, Gyarmati Zsolt és ifj. Szőcs Lajos Hargita mecenatúrájáról.

Antall – Takács Gábor Műgyűjtők (könyve) Magyarországon ………………………07,25

A közgazdász beiratkozik művészettörténet szakra. Most az állami vagy magánfinanszírozás dilemmáját hagyjuk, mert közben újságot ír. A hírek meg olyanok, hogy a tolla hegyére akadnak, hogy egyik-másikból egyetemi dolgozat legyen. Az ilyesfajta salátahegy nem hagyja magát, a hiány hiányérzetet kelt és Takács Gábor tíz év munkával kénytelen volt egy láthatatlan réteget láthatóvá tenni. Lexikon és forrásmunka.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Soós Zoltán

Műsorunkban Vukán György és Mazura János felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top