Archív

Farkas Antal Jama fotóművész Munkakönny című kiállítása

elhfkantjamtzeg1 0

Farkas Antal – vagy ahogyan Kecskeméten mindenki ismerte: Jama – idén januárban hunyt el, mindössze 51 évesen.*

Farkas Antal Jama fotóművész és grafikus munkáit bemutató kiállítás nyílik pénteken Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

A Munkakönny című tárlatot Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője nyitja meg. Farkas Antal Jama 2002-től hosszú éveken át készítette a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál plakátjait és reklámfilmjeit.

Általános iskolai tanulmányait a Kodály Zoltán Ének Zenei Iskolában végezte – többek között a későbbi pályaválasztása szempontjából jelentős hatást gyakorló Szappanos István festőművész tanítványaként. Erről életrajzában így írt: “1970: Szappanos István megment a rajzszakkörön a tv-szerelői vagy a finommechanikai gyorshegesztő szakmáktól”.

Jama Dolgozott a Petőfi Nyomdában és a Pannónia Rajzfilmstúdióban, majd az Iparművészeti Főiskolán diplomázott.

Alkotói munkásságában a fotót grafikai és festészeti megoldásokkal társította, nagy művészek jól ismert műveit újraértelmezte. 1987-ben készítette első Cézanne-képét, amely meghatározta további pályáját. Az általa dimenziójátéknak nevezett módszert így írta le: “Az eredetileg háromdimenziós látványt valamelyik mester két dimenzióban leképezte, majd én a csendéletet három dimenzióban elkészítem, és a reklámfotó megvilágítási követelményei szerint lefényképezem, tehát újra kétdimenziós látványt hozok létre, amelyben a többszörös dimenzióváltás egyszerre van jelen, legalábbis szándékaim szerint”.

Világszerte számos kiállításon vett részt. Önálló tárlatai mellett számos csoportos válogatás keretében mutatta be művészetét Magyarországon és külföldön. Ezek egyikén, New Yorkban elismerő oklevelet kapott Cornell Capától.

A Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Arany Rajzszög-díjas grafikusművész Kecskemét önkormányzatának számos kiadványát készítette, részt vett a polgármesteri hivatal várost népszerűsítő kiadványainak elkészítésében, valamint más arculattervezési munkálatokban is. 1991-ben elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, valamint 2001-ben a Hungart ösztöndíját.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 1995-ben vette fel soraiba. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is.

A Farkas Antal Jama fotóiból nyíló kiállítás november 11-ig tekinthető meg Kecskeméten.

*2011.-ben közös projektet indított el Podmaniczky Szilárddal, amelynek végeredménye az Akt szakácskönyv című könyv lett volna, de már nem tudták befejezni.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top