Archív

Megszűnhet az erdélyi Látó című szépirodalmi folyóirat

Lt

A Maros megyei tanács egyik határozattervezete megszüntetné a szerkesztőséget, mint önálló intézményt, és beolvasztaná a helyi megyei könyvtárba.

A határozattervezet a Maros megyei önkormányzat honlapján olvasható, amely szerint a Látót és a szintén az önkormányzat által finanszírozott román nyelvű, Vatra című irodalmi folyóiratot szeptember 1-jétől a Maros megyei könyvtár úgynevezett kiadórészlegébe olvasztják be. A határozat a csütörtöki önkormányzati ülés tervezett napirendjén szerepel.

Az átszervezés nyomán a két intézmény elveszítené önálló jogi személyiségét, a szerkesztőségeknek pedig meg kell válniuk alkalmazottai mintegy felétől. A két szerkesztőséget egy közös irányító főszerkesztő és egy-egy főszerkesztő-helyettes vezetné. A mostani szerkezet szerint mindkét folyóirat külön intézményként működik, saját főszerkesztővel és főszerkesztő-helyettessel és adminisztratív személyzettel.

“A határozattervezet gyakorlatilag az intézmény megszűnését jelenti” – nyilatkozta Szabó Róbert Csaba, a Látó főszerkesztő-helyettese. Mint mondta, a legérzékenyebben az önálló jogi személyiség elvesztése érinti őket, hiszen ez azt jelentené, hogy a szerkesztőség munkájával kapcsolatban semmiről nem dönthetnének, önállóságuk megszűnne. A főszerkesztő-helyettes szerint az új szerkezetben megszűnne a lap jelenlegi profilja, a szerkesztés szabadsága, és ezt nem vállalhatják.

Hozzátette: a román folyóirat szerkesztői is fel vannak háborodva, és együtt kívánnak fellépni a határozattervezet elfogadása ellen.

A Látónak jelenleg öt szerkesztői állása van, amit Kovács András Ferenc főszerkesztő, Kossuth-díjas költő, Szabó Róbert Csaba, Demény Péter, Vida Gábor és Láng Zsolt tölt be, és négyen dolgoznak az adminisztrációs személyzetben.

Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács alelnöke jogosnak tartja a két rangos irodalmi folyóirat szerkesztőinek felháborodását. Szerinte gazdaságilag nem megalapozott a tervezet, mivel az önkormányzat egy nyomdagépet szeretne vásárolni a könyvtárnak, amelynek működtetésére háromszor-négyszer több munkaerőt kell alkalmazni, mint ahány állást megtakarítanának a két lapnál. A tervezet szerint ugyanis a két folyóirat működését egy nyomdagép megvásárlásával akarják segíteni, ami a könyvtár birtokába kerülne.

Az alelnök szerint a megyei önkormányzat évente mintegy 160 ezer eurót fordít a két folyóirat fenntartására, ami a megye költségvetésében olyan kicsi összeg, hogy ettől nem fog gazdaságosabbá válni és a beruházásokat sem lehet látványosan növelni. Közölte, hogy egyeztetett a határozattervezetet kezdeményező Ciprian Dobre önkormányzati elnökkel, aki azt ígérte, visszavonja a határozatot.

Dobre az MTI-nek is megerősítette, hogy nem fogja csütörtökön napirendre tűzni a határozattervezetet, de szerinte folytatni kell erről a vitát. Kifejtette: szándéka az volt, hogy segítse a két folyóiratot, és továbbra is fenntartja, hogy a határozattervezet jót tett volna a két lapnak. “Nem értem a fenntartásokat, de a két folyóirat körüli vita folytatódik” – mondta a tanácselnök.

Hangsúlyozta, ő csak azt akarja, hogy hatékonyan költsék el az önkormányzat pénzét. Szerinte azért segítené a két folyóiratot a megyei könyvtárba olvasztásuk, mert a nyomdagép megvásárlása gazdaságosabbá tenné a lap előállítását. Úgy vélte, az alkalmazottak számának csökkentése nem érinti a lap működését, hiszen a szerkesztők száma változatlan maradna az új struktúrában, és a folyóiratok profilján sem kell változtatni.

Az alelnök által közölt adatok szerint a Látó tavaly 310 ezer lejt (19 millió 353 ezer forint) kapott az önkormányzattól, saját bevétele pedig 60 ezer lej (3 millió 746 ezer forint) volt, egy év alatt pedig 6200 példányszámot értékesített.

A Látó az 1954-ben alakult Igaz Szó utóda, a Vatrát 1971-ben alapította Romulus Guga román költő, író és műfordító.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top