Archív

Balatoni Íróhét Keszthelyen

Fiatal irodalmárok, írók, költők, műfordítók és kritikusok részvételével Balatoni Íróhét kezdődik szerdán Keszthelyen.

A programokon tizenegy hazai és külhoni, 40 év alatti irodalmár vesz részt. A Balaton Színházban előadásokat, kötetlen felolvasóestet tartanak többek között a Balatoni Íróhét történetéről, Nagy László költészetéről, a kortárs irodalomról és bemutatják a Hévíz folyóirat aktuális lapszámát. A fiatal írók és költők a Sétáló utcán olvassák fel műveiket, a város középiskolásainak pedig rendhagyó irodalomórák keretében mutatkoznak be.
A zárónapon, szeptember 8-án pénteken este a felújított, legendás keszthelyi Halászcsárda lesz a helyszíne az irodalmi gasztroestnek, ahol balatoni halászlé és túrós csusza mellett folytatnak irodalmi diskurzust.
A Balatoni Íróhét a múlt század harmincas éveinek elején rangos irodalmi eseménynek számított Keszthelyen. Nagynevű írók és költők – köztük Tersánszky Józsi Jenő, Tamási Áron, József Attila – találkoztak a Balaton fővárosában. Az íróhét alatt számos anekdota született és irodalmi mű készült. Fél évszázadot követően, 1982-ben Keszthelyen jubileumi üléssel emlékeztek meg a találkozókról. Az irodalom neves képviselői – Bertók László, Csorba Győző, Móricz Virág vagy Péntek Imre – szakmai tanácskozásokon, felolvasásokon kötetlen beszélgetéseken vettek részt.
A több évtizedes hagyományt újjáteremtő Balatoni Íróhét a keszthelyi önkormányzat, a Goldmark Károly Művelődési Központ és az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány szervezésében valósul meg szeptember 5. és 8. között a Balaton-parti városban.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top