Archív

Mihai Iacob filmje, a Darclée

Darcle

Hariclea Darclée évekig az európai operaszínpadok ünnepelt szopránja volt.

A román művészek életét bemutató Filmmúzeum-sorozatban vetítik augusztus 1-jén szerdán Mihai Iacob rendező Darclée című filmjét a 19. század végi híres román operaénekesnőről a budapesti Román Kulturális Intézetben.

Brindusa Armanca, a román intézet igazgatónője elmondta: Mihai Iacob (1933-2009) rendező regényes formában dolgozta fel Hariclea Darclée görög gyökerű, világhírű román operaénekesnő életét, művészi karrierjét.

A különleges szépségű és hangú szoprán 1860. június 10-én született Brailán, Iasiban tanult a konzervatóriumban és 1880-ban mutatkozott be a nagyközönségnek szülővárosa színpadán. Később Párizsban tanult tovább Jean-Baptiste Faure-nál, ekkor figyelt fel rá Charles Gounod zeneszerző és felkérte Faust című operájában Margit szerepére. Darclée 1888-ban ezzel a szereppel robbant be az operavilágba. Nagyon gyorsan népszerűvé vált és több zeneszerző neki írta a vezető szerepeket, mint például Giacomo Puccini a Tosca, Pietro Mascagni az Iris, vagy Alfredo Catalani a La Wally szopránszerepét. Csaknem hatvan operában énekelt, a szerzők között volt Verdi, Puccini, Rossini, Wagner, Meyerbeer, de elénekelte Zerlina szerepét is Mozart Don Giovanni című operájában.

Hariclea Darclée évekig az európai operaszínpadok ünnepelt szopránja volt, művészetét Párizsban, Berlinben, Firenzében, Milánóban, Rómában, Buenos Airesben, Lisszabonban, Barcelonában, Madridban, Monte Carlóban, Moszkvában és Szentpéterváron is megismerhették. Darclée 1939-ben halt meg, Bukarestben temették el. 1995-től a szoprán szülővárosában, Brailán kétévente róla elnevezett nemzetközi énekversenyt rendeznek.

Mihai Iacob filmje 1961-ben készült és a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is indult. Hariclea Darclée szerepét Silvia Popovici játszotta, szerelme, Iorgu alakját Victor Rebengiuc alakította. Az énekesnő hazatér címmel vetítették a magyar mozik is.

A rendező, forgatókönyvíró aktív évei 1955 és 1972 között voltak Romániában. Utolsó filmjét 1972 márciusában Bukarestben, novemberben Budapesten Mert szeretik egymást címmel mutatták be. Mihai Iacob ezután emigrált az Egyesült Államokba és Los Angelesben telepedett le. Volt élelmiszerbolti eladó, pizzafutár és ingatlanügynök, haláláig, 2009-ig már nem készített filmet.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top