Archív

Utánam, srácok!

Nyár, gyerek, könyv – vajon mi jut eszünkbe erről a három szóról? Nekem ez… – [Böszörményi Gyula könyvajánlója]

Volt szerencsém a ma „átkosként” emlegetett 70-es, 80-as években gyereknek lenni, de akárhogy facsarom az emlékezetemet, sehogy se az dereng fel bennem, hogy „elátkozott”, „nyomasztó”, „diktatórikus” időszak lett volna. Persze mondom: én akkor gyerek voltam, aki nem politizált, nem akart szamizdatot írni és nem került összetűzésbe a helyi párttitkárral sem. Én „csak” élveztem az élet felfedezésének izgalmát, nyaltam az akkor még házilag készített (nem műanyag porokból pancsolt) fagyit, és Jászdózsa parkjában marháskodtam a haverokkal. No meg olvastam, olvastam és olvastam. Hogy miket? Lássunk egy utolérhetetlen válogatást az ifjúsági klasszikusokból, s közben morcongjunk el azon, hogy manapság vajon miért nem születnek ilyen művek a mai srácoknak? Lehet, hogy az az „átkos” nem is volt annyira setét? Vagy a világ változott át valamiféle elektronikus rémbarlanggá, ahol Csepcsányi, Lópici Gáspár és Gazsi bácsi (aki köztudottan lótetű!) már labdába sem rúghat? Az alábbi művek ma is csodásak, még ha felgyorsult világunk túlpörgött, ifjú olvasói számára lassúnak és túl békésnek tűnnek is. Mert hogy tényleg azok: egészséges humorral, emberséggel és víg kedéllyel megírt, remekbeszabott történetek, melyek még nem a celebséget, inkább a barátságot, hűséget és nevetést tartották az elérhető legjobb dolognak a világon.

Csukás István: Nyár a szigeten

Melyik gyerek ne szeretne egyszer szülői felügyelet nélkül táborozásra indulni? E könyv hősei pontosan ezt teszik, ám hamarosan kiderül, hogy nem is olyan könnyű dolog a felnőttek segítsége nélkül boldogulni, főleg, ha „háborús” körülmények uralkodnak. A mára klasszikussá vált történetet 1975-ben filmre vitték, LE A CIPŐVEL! címmel, ami az interneten is megtekinthető.

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Illusztráció: CAKÓ FERENC
Oldalak száma: 242
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
ISBN: 9789639492424

Berkes Péter : Utánam, srácok!

Íme egy újabb regény, melyből nagysikerű ifjúsági film készült (ma miért nem, miért?! – miért jutnak százmilliók nézhetetlen „marslakókra”, de ifjúsági filmre egy forint se?! Áh…). A történet egy vidéki kisváros lakótelepi környezetében játszódik, ahol a kölykök még nem a tévétől, számítógéptől, iPod-tól várták a szórakozást és kalandot, inkább megkeresték és megteremtették azt maguknak. Fantázia, humor, leleményesség, összetartás, buli és egy elhagyatott, sárga villamos – csak ennyi kell egy jó könyvhöz.

De kik azok a turujások?

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: JONATÁN KÖNYVMOLYKÉPZŐ
Oldalak száma: 296
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789639492516

Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Azt hiszem, erről a regényről nem is kell semmit írnom – inkább tessék megnézni EZT és elolvasni az alábbi részletet. „A háttérben a fákra szögelték az oroszlános plakátokat. Nagyon félelmetes látvány volt, ahogy lengedeztek a fatörzseken: mintha a dzsungelből pislogna elő egy oroszláncsorda! – És mi lesz a közönséggel? Lesz egyáltalán közönség? – Mi kiragasztottuk a plakátokat! – mondta Karcsi a fára csomózott kötélen lógva, mint a levegő ördöge. A kis Rece a krumpliorrt babrálta, úgy hallgatta a beszélgetést. „Az ám, közönség nélkül semmit se ér az egész! Hiába jön ki a tévé, csak lebőgünk!” – mondta magában. És mint mindig, ha válságosra fordult a helyzet, most is támadt egy ötlete. „Elég vakmerő!” – minősítette magában morogva az ötletet, éppen ezért nem is mondta el senkinek. Vagy sikerül, vagy nem. Elég, ha akkor tudják meg, ha sikerül!”

Kiadó: JONATÁN KÖNYVMOLYKÉPZŐ
Illusztráció: HEGEDÜS ISTVÁN
Oldalak száma: 264
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789639492271

Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Emlékszel Zivatarra? És Kisvacakra? A Kengurukra és Pirosfej tizedesre? A bánya titkot rejt, ám ha Berkes egyszer belefog egy történetbe, odapakolva a helyszínre néhány vagány kölyköt, akkor bizony semmi sem maradhat túl sokáig homályban! És persze ebből a klasszikusból is remek filmsorozat készült.

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: JONATÁN KÖNYVMOLYKÉPZŐ
Illusztráció: SZŐNYI GYULA
Oldalak száma: 210
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
ISBN: 9789639492295

A fenti könyvek megrendelhetőek a Könyvmolyképzőnél!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top