Archív

Gondolat-jel 2012. július 22. Kossuth adó 11.05-11.58

Kényszerképzet, hogy a kényszer jóra késztet. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a haladás politikai és esztétikai csapdáit kerülgeti. Az ember nehezen idomítható, a szabadságban rejlő lehetőség jobban izgatja, mint a szigorú szabályozás. Önként a legjobb tehetsége szerint cselekszik, a bürokraták büntető technikái, a skatulyázós szemlélet korlátai csak indulatot és életképtelen megoldásokat szülnek. Gyönyörű képességünk, nem a kényszeres szabályszegőket szaporítja, hanem a jó együttműködőket. Az eszmét nem kell cserélni, de a szempontokat érdemes elfogulatlanul mérlegelni, a másikét, a másokét is. Merthogy minden ember fenség…

Antall – Szentmártoni János Az esztétika és a helyreállítás ………………………..… 07,25

Tokajban immár negyvenedik alkalommal tanácskozik az Írótábor, viszont nem először nyúl darázsfészekbe. A zümmögés még csak, csak, de a csípés fájhat. Mivel Magyarországon még a politikai konzervativizmus sem körvonalazhatta önmagát, kétséges az irodalmi hagyományok, vagyis az értékelvű tradíciók helyreállítása is.

Vajland Judit – Ráckevei Anna a nagy alakító ……………………..………………… 07,34

A színész soha nem lehet elégedett, hiszen akkor a következő este már nem menne föl a színpadra. Ráckevei Anna kedvére darabot írt Borbély Szilárd, kapott kisebb és nagyobb szerepeket, nemzetközi hírű produkciónak lehetett részese, ahogy a mindenesti munkának, vagy a szerepre való várakozásnak is.

Antall – Beke László a Mozdulat című kiállítás ………………………………………….. 07,31

Gondolat nélkül nincs mozdulat. Költészet nélkül nincs tánc, filozófia híján elképzelhetetlen, hogy szavak nélkül is beszélni kezdjen a test. Az Iparművészeti Múzeum Mozdulat című kiállításához egy fél nap is kevés. A magyar szellemi élet teljességének kupolája borul a látogató fölé, ahol a legkülönfélébb eszmék és társdalom átalakító elgondolások tudnak máig ható értéket teremteni. A kurátor Vincze Gabriella.

Farkas Erika – Tyekvicska Árpád Krepuska Gézáról …………………..…………… 07,09

Amit a Párizs környéki béke kitűzött, azt a bizottság bejárta. Ám addig is dörögtek a fegyverek, frontok és demarkációs vonalak hullámzottak és évek teltek. Ritka alkalom, hogy a finom részletek ennyire pontosan megmutassák a világpolitika korlátait és azt a helyzetet, amibe lélektanilag, történelmileg és gazdaságilag került az ország az első világháború után.

Antall – Balázs Attila Belgrád Nándorfehérvár tudata ………………….…………… 07,25

Nándorfehérvár megfeledkezett magáról, amióta Belgrád lett. Persze, aki képes elfogulatlanul nézegetni történelmének tűkör-cserepeit, azt nemzeti önazonosságában aligha zavarja, hogy más népekkel együtt élt, halt, győzött vagy bukott. Balázs Attilát „Kinek észak, kinek dél” című történelmi regényének átütő sikere és kócos vajdasági kamaszkorának élményei egyszerre jogosítják fel, hogy segítsen Belgrádban keresni Nándorfehérvárt.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Dancsó Mária és Rozbora Zoltán

Műsorunkban Joe Satriani felvételei forogtak. Hamarosan Budapesten élőben.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top