Archív

Gondolat-jel 2012. július 8. Kossuth adó 11.05-11.58

A múlt úgy a miénk, ahogy történt. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a közösségi emlékezetkiesésből fakadó zavarodottságot próbálná a kétszer kettő józanságával felülírni. A történelem olyan komoly dolog, hogy nem bízhatjuk a politikára, de még a jogra sem. Kitilthatunk és betilthatunk, feloszlathatunk és felejthetünk, még bizonyos személyek vonásait is megpróbálhatjuk kiradírozni. Ez persze emlékeztet a korábbi cenzorok módszereire, pedig mi aligha térhetünk ki a vita elől. Csak az ezerszer átgondolt, újra mondott érvek tehetnek szalonképtelenné vélekedéseket. Ehhez persze Szalon kell!

Antall – Kiss Törék Ildikó Nagyváradi direktorsága ………………..……………….. 07,25

A diktatúra mindent összefogdos. Mocskos ujjlenyomatait akkor is érdemes alaposan megvizsgálni, ha kéz kezet mosott azóta, több ezerszer. Kiss Törék Ildikó a Nagyváradi Színház magyar tagozatát közel egy évtizeden át vezette, a véres finálé hosszan elnyúló kisded közjátékai során. Nemcsak a társulat, de a közönség is nyert e vállalás által.

Vasváry Annamária – Dsupin Pál Arany János lemeze …..………………………..…. 07,36

Aki dudás akar lenni, annak jóban kell lennie az ördöggel, mert ő tudja a pokolra vezető utat. De az is lehet, hogy az le van az kottázva. A népzenésznek élő mester kell, nem a kódolt zene. Dsupin Pál fújja is, a kétezres hangversenyteremben éppúgy, mint a tűz mellé telepedő társaságnak. Hogy Arany János daloskönyve hogyan került az útjába, az már a véletlenek együttállásának köszönhető.

Antall – Nánay István és a kritika a világhálón ………………..……….…………….. 07,23

Átjáró ház a színház, és jobb esetben minket is átjár valami, amit katarzisnak hívnak. S ha bennünk is eltűnnek a határok, akkor a Kisvárdai Magyar Színházak fesztiválja valóban része lesz a nagy egésznek, amit magyar színjátszásnak nevezünk. A közeledés persze látványos, de a színház, mint tudjuk, nem csak a látványról szól.

Völgyi Tóth Zsuzsa – Lyon és a konyhaművészet kultúrája …………………………. 07,42

Kizöldült a rozsdaövezet. A lepusztult ipari épületekből Lyonban a legvonzóbb lakó és munkahelyek városnegyede alakult. A Lyoni takácsok mára már szakácsok. Ahol éheznek, ott van leginkább szükség a konyhaművészetre, amely munkahelyeket teremt, föllendíti az idegenforgalmat, a mezőgazdaságot. Jókúti András, Nicolas Le Bec, Romain Rambaud.

Albrecht Júlia és Balogh Gyula a Gyulai művésztelepről …………………………… 07,23

A valóság leképezése már maga elvonatkoztatás. A képzőművészeti divatokkal negyven esztendeje gyalogol szembe a Gyulai Művésztelep. Ezt a kisded csapatot divat volt leszólni, valóságlátásukat, bravúros technikai fölkészültségüket, szemléletüket korszerűtlennek nevezni. Az a finom meditatív líraiság, amely a látványt gondolati kiindulási pontnak tekinti – mára igazán figyelemre méltóvá lett.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Dancsó Mária és Horváth Zsolt

Műsorunkban a Sárik Péter trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top