Archív

A vérgróf – Vámpírtrilógiában a magyar irodalom nagyjai

Szabi Fot Kallos Bea

A huszadik század elején, Budapesten játszódik szerzőnk, Benedek Szabolcs A vérgróf című regénye. A trilógiának tervezett mű első kötete már kapható, és feltűnik benne többek közt Ady Endre, Bródy Sándor, Molnár Ferenc és Hunyadi Sándor is.

Benedek Szabolcs a Libri Könyvkiadónál megjelent kötetről elmondta, eredetileg egy olyan regényt szeretett volna írni, amely a századelős Budapesten játszódik. Az írás során észrevétlenül belekerült a vámpírszál, amely teljesen átformálta a cselekményt. A szerző hozzátette: régóta érdeklik a vámpírhistóriák, ő ültette át magyar nyelvre például az egyik legrégibb vérszívó-elbeszélést, a brit John W. Polidori A vámpírját.

A vérgróf című regény rejtélyes gyilkosságokkal kezdődik, az elkövető budapesti prostituáltak közül szedi áldozatait. Ezzel egy időben jelenik meg a társasági életben a rejtélyes Saint-Germain gróf, aki éjszakai életet él, emellett II. Rákóczi Ferenc fejedelem természetes fiának mondja magát. A gyilkost egy fiatal detektív próbálja kézre keríteni, és hamarosan feltűnik neki a titokzatos idegen is – mesélte Benedek Szabolcs, aki további részleteket azonban nem elárult el. Arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolat a könyvesboltok polcait és a filmvásznat is elözönlő vámpírtörténetek sikere és a könyve között, egyértelmű nemmel felelt. Sőt, mint fogalmazott, egyiket sem olvasta. Szerinte az embereket mindig is érdekelték ezek a históriák, a mostani reneszánsz csak annak köszönhető, hogy megjelentek a tinivámpírok, azaz a felnőttirodalomból az ifjúsági irodalomba költöztek a vérszívók. A szerző arról is beszélt, hogy az általa megalkotott regényalak az először Polidori által megformált nagyvárosi vámpírok közé tartozik, aki a rejtőzködés miatt költözik az emberek közé, megjelenésével azonban rögtön feltűnést kelt. “A nagyvárosi vámpír az 1800-as években jelent meg az irodalomban, azóta újra és újra előjön” – jegyezte meg az író, hozzátéve, hogy mivel a trilógia későbbi fejezeteiben a cselekmény bizonyos szálai Erdélyben játszódnak, felbukkannak majd a kelet-európai néphagyományokban élő vámpírok is. Arra a kérdésre, hogy miért nem a mai Budapesten játszódik a regény, azt válaszolta, hogy mindig is vonzotta a korabeli Magyarország világa, az akkori kulturális, szellemi pezsgés. “Adta magát, hogy a cselekményt abba a korba helyezzem. Ráadásul az olvasónak is ismerős a terep, hiszen az akkori Budapest fontos épületei ma is megvannak” – magyarázta Benedek Szabolcs.

Hasonló okból került a könyvbe az akkori szellemi élet színe-java, főleg az irodalmi világ, felbukkan Ady Endre, Molnár Ferenc és Bródy Sándor vagy akár az ő fia, Hunyady Sándor. “Megpróbáltam ismerős, hiteles terepet teremteni a cselekménynek, hogy az olvasó otthon érezze magát a regény világában” – tette hozzá a szerző.

Benedek Szabolcs kitért arra is, hogy valószínűleg azért nem születtek Kelet-Európában, Magyarországon vámpírtörténetek, mert az irodalom a felvilágosult nagyvárosokban formálódott, ahol a népi babonák, például a vámpírtörténetek nem voltak érdekesek. A következő kötet – amelynek a végét írja épp Benedek Szabolcs – várhatóan ősszel fog megjelenni, és tervei szerint egy év múlva, 2013 tavaszán készül el a zárókötet.

Fotó: Kallos Bea, Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top