+ Irodalom

Letartóztattak egy diáklányt, mert békét akart

Egy 15 éves diáklány felszólalt a békekonferencián. Azt mondta, ő az iskolás diákokat képviseli, akik azt akarják, hogy béke legyen a világon. Szavait tettek követték…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1950. – a plakáton Picasso békegalambja látható

július, Németország – A férfi megfogta a kisfia kezét, és odasétált vele a falhoz. Fölemelte a gyereket, és egyetlen mozdulattal a nyakába emelte. A kisfiú nagyokat kacarászott a magasban. A férfi leguggolt és fölemelt egy táblát, amit a fia kezébe adott. A fotós rászólt a fiúra, hogy emelje még magasabbra, majd elvillant a vaku. A táblán ez állt: Ki ad munkát az apámnak?

július, Kolumbia – A férfi a rádió mellett ült, a híreket hallgatta. A felesége a konyhában mosogatott, és a fiára gondolt, aki fél éve kiutazott Amerikába, és még semmilyen hírt nem küldött magáról. Akkor mintha mindketten megszédültek volna, és a következő pillanatban megnyíltak előttük a közfalak. Arra gondoltak, itt a világvége. A földrengés után egy épen maradt rádiót találtak a romok között, egy fiú hazavitte és bekapcsolta. A földrengésnek, szólt a bemondó, 211 halottja és 17 ezer sebesültje van.

július, Afganisztán – Ali Muhamed kán föl-alá járkált a szobájában. Az előző nap megbeszélte a tanácsadóival, hogy nem irányítja katonáit Koreába, de a táviratot még nem küldte el az ENSZ titkárságára. Arra gondolt, történni fog valami, ami még biztosabbá teszi a döntést. De nem történt. A távirat elment, ő pedig arra gondolt, valójában a döntései teszik magányossá az embert.

augusztus, Korea – Singisiu város asszonyai összerakták a pénzüket, hogy repülőgépet vásároljanak, és azzal segítsék diadalra az ország szabadságért folytatott harcot. Egyúttal felszólították az egész ország női lakosságát, hogy járjanak a példájuk nyomában. Az asszonyok olyan elementáris erővel vágytak a győzelemre, hogy képesek lettek volna akár tankot vagy repülőgépet szülni.

augusztus, Anglia – Egy 15 éves diáklány felszólalt a békekonferencián. Azt mondta, ő az iskolás diákokat képviseli, akik azt akarják, hogy béke legyen a világon. Szavait tettek követték. A stockholmi békefelhívás alapján aláírásokat gyűjtött az iskolában az atombomba betiltására. Letartóztatták a gyereket.

augusztus, Franciaország – Hallom, férjhez ment a lányod, mondta egy nanterei asszony a barátnőjének. És hová mennek nászútra? Sehová. Hogyhogy? Az esküvő a börtönben volt. Micsoda? Nincs lakásuk. A kormány és a Szajna megyei elöljáróság több tucat sorstársukkal együtt egy régi börtönben szállásolta el őket.

szeptember, Ausztria – Öt barátnő arról beszélgetett, hogy valamit tenniük kellene a világbékéért. Azt találták ki, hogy rászánnak egy napot, és különös föliratú táblákkal járják majd a várost. Hazamentek és külön-külön azon tanakodtak, mit írjanak a táblájukra. Az egyik nő úgy emlékezett, hogy Németországban a kakukk jelezte a légiveszélyt. Elővette a táblát és írta: Akarod újra hallani a kakukkmadár hangját?

szeptember, Magyarország – A Kormos-család tervkölcsönt jegyzett, és az egyik sorsoláson százezer forintot nyert. A pénzt tervszerűen beosztották. Szeretetcsomagot küldtek Koreába, fölújították a házukat, az asszonynak télikabátot vettek, gondoskodtak a tüdőgondozóba került munkatársukról, és jelentős összeget adtak annak a csecsemőgondozó intézetnek, ahol halott leányuk gyermekét nevelték.

szeptember, Argentína – Összefogott huszonegy Buenos Ayres-i asszony, hogy tüntetésen tiltakozzanak az ellen, hogy a fiaikat a koreai háborúba akarják vinni. Addig-addig tiltakoztak a parlament épülete előtt, mígnem letartóztatták őket. A sajtónak azt nyilatkozták, hogy nem bánták meg a tettüket, és ha kiengedik őket, újra tiltakozni fognak, mert a szívük szerint cselekedtek, az anyai szív pedig nem hazudhat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top