+ Képzőművészet

Buszbarikád Drezdában

Az orrukon álló buszok a polgári lakosság szenvedésére hívják fel a figyelmet.

A gyermekkora óta Drezdában élő szíriai képzőművész, Manaf Halbouni alkotását egy 2015-ben készített sajtófotó inspirálta, amelyen a mesterlövészek elleni védekezésül orra állított buszroncsok láthatók.

A művész a három buszból álló aleppói utcai barikád mását Drezda belvárosában építette meg, a Neumarkt nevű téren, az alkotás így mintha a második világháborúban lebombázott, majd az ország újraegyesítése után újjáépített Frauenkirchét (Miasszonyunk temploma) védelmezné.

Az orrukon álló buszok a polgári lakosság szenvedésére hívják fel a figyelmet. Azonban a művész nemcsak az Aleppót romba döntő ostromra akar emlékeztetni, hanem arra is, hogy a háború pusztítása miatt “a Frauenkirche sem volt mindig ép és sértetlen” – mondta Manaf Halbouni a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak, megjegyezve: emlékszik még azokra az időkre, amikor a templom helyén romhalmaz állt.

Voltak, akik felháborodva fogadták Drezda és Aleppo történetének összekapcsolását. A városvezetés a Monument (emlékmű) nevű művészeti projekttel megcsúfolja “a drezdaiak emlékezetkultúráját” – emelte ki Siegfried Däbritz, az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása >(Pegida) nevű drezdai központú mozgalom egyik vezetője még hétfő este egy tüntetésén.

A műalkotás keddi felavatására is szerveztek tiltakozó demonstrációkat. A rendezvény és az ellentüntetések biztosítására mintegy 100 rendőrt vezényeltek ki. Az installációt bíráló tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy “szégyen”, “nemzetárulók”.

Dirk Hilbert főpolgármester az MDR beszámolója szerint beszédében kiemelte: a Monument azért is fontos, mert a nemcsak Drezdában, hanem egész Európában előretörő “jobboldali populisták a felejtésre építenek”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top