+ Képzőművészet

A nagy rajtaütés: 3.500 lopott műkincset találtak meg

Pandora nevű művelet során összesen 48 ezer személy után nyomoztak, 29 ezer gépjárművet és 50 hajót vizsgáltak át.

Több mint 3500 lopott műkincset találtak meg, és 75 embert vettek őrizetbe egy közös akcióban 18 ország hatóságai – közölte vasárnap a spanyol belügyminisztérium.

A műkincslopás és illegális kereskedelem ellen irányuló, Pandora nevű művelet során összesen 48 ezer személy után nyomoztak, 29 ezer gépjárművet és 50 hajót vizsgáltak át.

A spanyol csendőrök összesen 500 régészeti leletre bukkantak, amelyek közül 19-et a murciai archeológiai múzeumból loptak el még 2014-ben. Továbbá az internetes hirdetések ellenőrzése során 400, különböző korokból származó, illegális eredetű érmét is lefoglaltak.

A görög rendőrség több, a bizánci korból származó tárgyat talált meg, valamint egy értékes, XVIII. századi Szent György képnek is a nyomára akadt.

A műveletet, amelyet még tavaly november végén hajtottak végre, de csak most számoltak be róla, Spanyolország és Ciprus közösen irányította. Részt vett benne Ausztria, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Németország, Görögország, Olaszország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Királyság.

A spanyol belügyminisztérium kitért arra is, hogy az akciót az Europol szakértőkkel, az Interpol pedig 50 ezer ellopott műkincset tartalmazó adatbázisával segítette, amely lehetővé tette az illegális műtárgyak valódi eredetének gyors azonosítását. A Pandora-műveletben közreműködött a Vám Világszervezet és az UNESCO is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top