+ Film

Magyar rajzfilm kvalifikálta magát az Oscar-díjra

Egy dialóg nélküli filmmel egy forgatókönyvírókat jutalmazó fesztiválon tudtam nyerni, ez kellemes meglepetés volt a számomra – mondta a film rendezője.

Jó hetet zárt Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című alkotása: a rövid animációs film díjat nyert az Austini Filmfesztiválon (AFF) és díjazták egy írországi rövidfilmes mustrán, a Kerry Filmfesztiválon is.

Nagyon örültem, teljesen meglepett az austini díj

– mondta a rendező-forgatókönyvíró kedden. Azért küldte el a filmet Austinba, mert az AFF egy kifejezetten forgatókönyvírásra koncentráló esemény, és mivel ez a fő érdeklődési területe, ez a fesztivál különösen izgalmasnak tűnt számára.

A több mint húsz éve alapított Austini Filmfesztivál azzal emelkedik ki a többi mustra közül, hogy elsősorban a forgatókönyvírókat díjazza, azokat a művészeket, akik a filmes nyelvet használják egy történet elmesélésére.

A digitális rajzanimációs technikával készült Hugo Bumfeldt Bognár Éva Katinka Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmje, amely májusban az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában már elnyerte a gyerekzsűri díját. Az írországi Killarneyben vasárnap véget ért, rövidfilmeknek szentelt Kerry Filmfesztiválon pedig a legjobb animáció díját kapta meg.

A legjobb rövid animációért járó, szintén a múlt héten odaítélt austini elismerés egyúttal az Oscar-díjra is kvalifikálja a filmet, de már csak a jövő évi mezőnybe kerülhet be, mert az idei rövidfilmes Oscar-nevezések már lezárultak.

A zsűri indoklása még nem jutott el Bognár Éva Katinkához, de a szervezőktől kapott visszajelzés szerint a fesztivál zsűrijének nagyon tetszett és eredetinek tartotta az ötletet.

Egy dialóg nélküli filmmel egy forgatókönyvírókat jutalmazó fesztiválon tudtam nyerni, ez kellemes meglepetés volt a számomra

– tette hozzá.

A Hugo Bumfeldt című rövid animációban egy földönkívüli kisfiú egy Földről elrabolt könnyűbúvárt kap ajándékba és háziállatként tartja. A nézőpontváltás miatt többféleképpen is értelmezhető a történet: a kisfiú szempontjából és a búvár szempontjából is – mondta a rendező.

Az alkotás így fekete komédiaként és kedves gyerekfilmként is működik, ezért fordulhat elő, hogy számos különböző tematikájú filmfesztivál is meghívja programjába.

Hamarosan egy brüsszeli gyerekfilmes fesztiválon szerepel, Spanyolországban viszont egy fantasztikus filmekkel foglalkozó fesztiválon vetítik.

Bognár Éva Katinka további terveivel kapcsolatban megemlítette, hogy elsősorban a groteszk és érzelmes történetek kötik le, amelyekben megjelenik egyfajta kettősség. Ezért dolgozik gyerekfilmekben, saját fejlesztésű gyereksorozat-projektjei is vannak, valamint a MOMÉ-n készülő Kortárs gyerekversek és dalok című sorozatban is rendez. Emellett Kreif Zsuzsával, a Limbo, Limbo Travel egyik rendezőjével egy felnőtt közönségnek szánt egészestés animációs filmet fejlesztenek, amely szüfrazsettekről szól.

A Bognár Éva Katinka forgatókönyvéből és rendezésével született Hugo Bumfeldt animációján Bera Nándor, Bárdos Attila, Horváth-Molnár Panna, Koska Zoltán és Farkas Júlia dolgozott, a vágó Czakó Judit volt, a zenéjét Buttinger Gergely szerezte, a hangért pedig Lukács Péter Benjamin felelt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top