+ művészet & politika

Istenkáromlással vádolják a zenekart, ezért ki is végezhetik őket

confess

– Az iráni cenzúrának köszönhetően a nem nyugati zenét játszó bandák leginkább az undegroundban működnek. A tartalomtól a szövegen át a stílusig ugyanis bármivel megszeghetik a hatóságok által szabott íratlan szabályokat – nyilatkozta a Human Rights Watch munkatársa Tara Sepehri Far.

Istenkáromlással vádolja az iráni kormány azt az iráni metalzenekart, akiknek tagjait a hatóságok még tavaly novemberben vették őrizetbe.

A Confess nevű metálzenekar két tagját, a 23 éves Nikan Siyanor Khosravit és a 21 éves Khosravi Arash Ilkhanit azért tartóztatták le a hatóságok 2015 november 10-én mert szerintük „sátánista zenéket” játszanak. A két tagot a Forradalmi Gárda által Teheránban működtetett hírhedt Evin börtönben tartották fogva február 5-ig.

A zenészek hat hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak a „szent tanok megsértésért” ha pedig az istenkáromlás bűntettében is vétkesnek találják őket, akár halálbüntetést is kaphatnak.

A Human Rights Watch munkatársa Tara Sepehri Far szerint nagy valószínűséggel a zenészek megússzák öt év börtönbüntetéssel, mivel „csak” a szent tanokat sértették meg. ( A „próféta megsértésért járna a halálbüntetés.)

Az iráni cenzúrának köszönhetően a nem nyugati zenét játszó bandák leginkább az undegroundban működnek. A tartalomtól a szövegen át a stílusig ugyanis bármivel megszeghetik a hatóságok által szabott íratlan szabályokat

nyilatkozta a Daily Mail-nek Tara Sepehri Far.

https://www.youtube.com/watch?v=aYANETAZ4QI

Tavaly novemberben 170 embert – köztük öt újságírót – „tartóztatott le” (valójában valószínűleg elrabolta őket) a Forradalmi Gárda Iránban. A fegyveres alakulat, hivatalos nevén az Iszlám Forradalom Gárdájának hadseregként műdödik, akik az iráni alkotmány interpretációja szerint, az iszlám forradalom “vívmányainak megőrzéséért”, a rendfenntartásért és a hírszerzési feladatokért felelnek. A gárda által működtetett Evin börtönben több ezer politikai foglyot, újságírókat, értelmiségieket és akadémikusokat tartanak fogva, akiket az őrök rendszeresen bántalmaznak. 

A napokban Magyarországon járt az Iráni Iszlám Köztársaság alelnöke Akbar Szálehiv, aki – a magyar-iráni kapcsolatok erősítésének jegyében –

a tudományos és ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péterrel.

Akbar Szálehiv azt mondta a pénteken tartott budapesti sajtótájékoztatón, hogy

az elmúlt években sok vád hangzott el országáról, nyomást gyakoroltak rá, korlátok közé próbálták szorítani, ezért azt kéri, mindenki maga győződjön meg arról, milyen az ország, hogyan élnek a térségben. Irán szomszédos országainak többsége nem stabil, viszont az ország “a stabilitás horgonya” a régióban, demokratikus ország, ahol a kormány a nép akaratából kormányoz.

(Forrás: dailymail.co.uk)

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top