A Szerk. avatar
2025. június 11. /

Mi ne maradjon ki egy spanyol nyaralás során?

Tombol a nyár, mindenki pihen, ezek a hónapok tökéletes lehetőséget adnak arra, hogy elutazzunk egy másik országba, számunkra ismeretlen kultúrákat ismerjünk meg, kiszakadjunk a hétköznapokból és kipihenjük az év fáradalmait.

Ha pedig Spanyolország, akkor nem maradhatnak ki a helyi gasztronómiai különlegességek sem.

Városnézés, tengerpart, kulturális programok

Spanyolország ezt mind megadja számunkra, mivel mindent magában foglalhat a felsoroltak közül anélkül, hogy választanunk kellene közöttük. Egy igazán tömény egy hetes nyaralást tudunk összeállítani, de egyvalami biztosan nem maradhat ki: a spanyol konyha. Már a készülődés során érdemes utánanézni, hogy milyen helyi különlegességek vannak. Természetesen a pakolás mellett a megfelelő biztosítás megkötése is fontos, amiben a Genertel Biztosító tud segíteni.

Spanyolország gasztronómiája rendkívül sokoldalú és régiónként eltér. Vannak olyan finomságok, amelyeket garantáltan nem szabad kihagyni. Ilyen például a Tortilla espanola, azaz a spanyol omlett, ami tojásból, krumpliból és hagymából készül. Szinte minden bárban kapható, hidegen és melegen egyaránt fogyasztják. A Jamón iberico, a Jamón serrano kiváló minőségű sonkák, vékonyra szeletelve. Előételnek ideális választás.

Ha spanyol vidék, persze nem maradhat ki a gazpacho sem, ami a hideg paradicsomlevest takarja. A krokettek tejalapú besamelből készülnek, sokszor sonkával, csirkével vagy tőkehallal tálalják. A helyiek egyik kedvencének számít. A pulpo a la gallega tulajdonképpen főtt polip, fűszerpaprikával, olívaolajjal és főtt krumplival. Egy egyszerű ételről van szó, ami egyben zseniális is. A patatas bravas sült krumpli pikáns paradicsomos szósszal. Ha pedig paella, akkor mindenképpen Valenciába kell ellátogatni, ahol a nyúl- és csirkehúsos változat is létezik.

Ha valami igazi ritkaságra vágyunk

A callos a la madrilena marhapacal, ami pörköltként van elkészítve. A helyiek egyik kedvence Madridban, de a turisták gyakran kihagyják. Asztóriában a fabada asturiana a népszerű, sűrű, babos egytálétel füstölt kolbásszal és szalonnával. Baszkföldön a txuletón egy hatalmas, vastag steak egyszerűen grillezve, sóval tálalva. Húsimádóknak egyszerűen kötelező elem. A cochinillo asado kemencében sült malac ropogós bőrrel. Sokkal több mint egy kasztíliai különlegesség.

Mit kell tudni a tapasról?

Ha spanyol nyaralás, akkor mindenhol találkozni fogunk vele. A tapas nem egy konkrét ételt jelent, sokkal inkább egy étkezési stílust takar. A lényege a társaság, az ételek megosztása a barátokkal. Sokféle, változatos íz kipróbálása, ami egy valódi közösségi élmény. A legjellemzőbb tapasfajta a csípős paradicsomszószos sült krumpli vagy a spanyol krumplis omlett, de a fokhagymás garnéla, a rántott krokettek és a pácolt olivabogyó is idetartozik.

Megosztás: