Nagy írók felkavaró receptjei

Cikkünk egy humoros, de sokszor a jó ízlés határait feszegető receptgyűjteményről számol be, amely híres írók, például Robert Graves, Norman Mailer és Beryl Bainbridge kedvenc receptjeit tartalmazza.

Az újonnan megjelent könyv, Sylvia Plath’s Tomato Soup Cake, figyelmeztetést igényelne az ízérzékenyek számára, ugyanis számos olyan furcsa ételt is felsorol, mint Bainbridge „Instant Mince” receptje vagy Noel Streatfeild „Filets de Boeuf aux Bananas” nevű fogása, amely steaket és bundában sült banánt tartalmaz tormás tojásszósszal.

Ezen szokatlan receptek egyik különös példája Robert Graves „ál-ajókapástétoma,” amely összezúzott halból, tojásból és medúzából készül, és Graves szerint az asztaltársaság sosem fogja tudni, mit eszik.

A könyv természetesen nem csupán ilyen bizarr recepteket tartalmaz; akadnak valóban ínycsiklandó ételek is, például Ian Fleming híres tojásrántottája, vagy Rosamond Lehmann extravagáns pásztorpite-receptje, amelyben az alapanyagok között narancshéj is szerepel.

A könyv különlegessége, hogy bemutatja, a híres írók sem feltétlenül jártasak a főzés terén. Margery Allingham detektívregényírónő például állítja, hogy az ő salátaöntete egy éven át eláll – amit az olvasók kétkedve fogadhatnak.

Az összeállítás arra a következtetésre jut, hogy a nagy írók hajlamosak veszélyforrássá válni a konyhában, legyen szó akár Sylvia Plath híres konzervleveses süteményéről, amelyet állítólag édesanyjától tanult.

A Sylvia Plath’s Tomato Soup Cake: A Compendium of Classic Authors’ Favourite Recipes című könyv nem csak ízletes és kétes ételek gyűjteménye, hanem betekintést enged az írók gyakran excentrikus konyhai szokásaiba is.

(A könyvről a The Guardianben olvastunk)

A legfrissebb irodalmi hírek

Megosztás: