+ Film

LMBTQ+ versenyszekcióval jelentkezik a Verzió Filmfesztivál

LMBTQ+

A szekció kiállás az LMBTQ+ emberek jogai mellett. Fel szeretnénk hívni a figyelmet az itthoni és a világszinten tapasztalható kirekesztésre.

A Verzió Dokumentumfilm Fesztivál minden évben láthatóságot biztosít azoknak, akik a mainstream történetmesélésen kívül maradnak. Idén először LMBTQ+ versenyszekcióval jelentkeznek, amit véleményvezérek segítségével is népszerűsítenek. Lengyel queer előadók, a zágrábi ballroom és voguing szcéna és a Kamerunban tapasztalható homofóbia is megjelenik a dokumentumfilmekben.

A Vektor VR programban futó idei VR-filmek ezzel párhuzamosan az érzékelés és a testtudat különböző formáiról beszélnek. A részletes műsor és az előzetes jegyvásárlás a fesztivál honlapján már elérhető.

A Verzió alkotásai elnyomott társadalmi csoportoknak, kisebbségben élőknek, emberi jogaikban sértett embereknek adnak hangot. Itt vagyunk címmel a Verzió idén LMBTQ+ versenyszekciót is indít. A beválogatott alkotások mélyen személyes történeteken keresztül mutatják be az identitás felfedezését.

A szekció célja, hogy támogassa az embereket sokféleségükben, összetettségükben és szépségükben. Párbeszédet kezdeményez és láthatóságot biztosít azoknak a valóságoknak, amik gyakran a mainstream történetmesélésen kívül maradnak.

Itt versenyez például az év egyik legkülönlegesebb, legegyedibb hangú dokumentumfilmje, az I’m Not Everything I Want to Be (Még nem az vagyok, aki lenni akarok). Klára Tasovská filmje, mely kizárólag a főszereplő fotóarchívumának felhasználásával készült, Libuše Jarcovjáková cseh fotográfusnőről szól, aki a ‘70-es ‘80-as évek underground klubjait és közösségeit fotózta. A film azt tárja fel, hogyan szabadíthat fel a művészet az elnyomás alól. A rendezőnő a fesztivál vendége lesz.

A queer közösségek virágzanak Közép-Európa és a Balkán más országaiban is. A Verzión a zágrábi ballroom szcénát is megismerhetjük a Grand Prize c. filmben, melynek horvát rendezőnője is ellátogat a fesztiválra. A Such Feeling (Micsoda érzés) című intim portréban lengyel előadók nyíltan és büszkén élik queer életüket, annak ellenére, hogy a kormányzat kemény jelzéseket küld feléjük.

A Queendom című film főszereplője Gena queer performanszművész, aki a művészet és a politikai aktivizmus új formáit keresi. Célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ+ közösséget érő zaklatásokra és az orosz kormány véres tetteire. Emellett a szekción belül lesz még szó a kameruni homofóbiáról és egy alkotó ember szerelmeiről is. A szekcióhoz egy különleges esemény is kapcsolódik: Rácz Koni, a nemi sztereotípiák ellen küzdő aktivista és táncos szervezésében megjelenik a hazai ballroom és voguing szcéna egy óriási buli keretében a Toldi klubban.

“A szekció kiállás az LMBTQ+ emberek jogai mellett. Fel szeretnénk hívni a figyelmet az itthoni és a világszinten tapasztalható kirekesztésre és jogsértésekre, de ezzel párhuzamosan célunk az is, hogy ezekkel a csodálatos filmekkel és a kapcsolódó programokkal megünnepeljük az emberek sokféleségét“

– mondja Somlyai Fanni programigazgató. A szekció célja, hogy lehántsa a képzeletbeli fóliát, kibontsa és közelebbről megmutassa ezt a társadalmi szinten tabusított témát.

A Verzió megszokott csatornáin túl az Itt vagyunk versenyszekció hírét nagyköveteken keresztül juttatja el a közönséghez. Steiner Kristóf, Oltai Kata és Rácz Koni az LMBTQ+ közösség és támogatói számára más-más szempontból meghatározó figurák, akik a szekció üzenetét kitűnően tudják tolmácsolni az érdeklődő mozinézők felé saját social media platformjaikon.

Ezen felül ehhez a szekcióhoz egy különleges figyelemfelhívó akcióval is készülnek. Ennek célja, hogy rámutasson, az LMBTQ+ történeteken keresztül közelebb kerülhetünk egymáshoz és egy nyitott, elfogadó Magyarországhoz. Ezzel az animációfilmes kampánnyal a social media csatornákon, valamint a mozitermekben is lehet majd találkozni.

Vektor VR ötödik alkalommal hozza Magyarországra tematikus válogatásban a világ jelentős VR-alkotásait. Az idei esemény keretében olyan immerzív alkotásokat mutatnak be, amelyek az érzékelés és a testtudat különböző formáiról beszélnek. Valóban jobban érthetjük a másikat, ha az ő szemszögéből látjuk a világot? Bele tudunk bújni egy másik ember testébe?

A Vektor VR idei válogatásában a digitális környezetek emberi testre és érzékelésre kifejtett hatásaira kérdez rá. A Félreértett testek tematika keretében olyan immerzív, interaktív alkotásokat láthatnak a nézők. Vibráló képekben, szubjektív vallomásokban, dokumentarista narratívákban és meglepő performatív fordulatokban gazdag alkotásokat tár elénk a programblokk.

A társadalmi tabuk tematizálásán keresztül az alkotások segítenek újraértelmezni a világhoz fűződő viszonyunkat és a normalitás fogalmát is. Az eseményen 360 fokos VR-filmek és interaktív virtuális valóság élmények bemutatásával a látogatók idén is különleges élményt kapnak.

A 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál végleges programja elérhető és böngészhető a fesztivál weboldalán, a jegy- és bérletvásárlás október 24-től indult. www.verzio.org,


A fesztivál vetítéseinek és kísérőprogramjainak helyszínei a Toldi és a Művész mozi, a Trafó, a CEU Budapest és az Adaptér. A filmek a mozik után november 14-24. között online is elérhetők lesznek a Verziótékában: https://festival.verzio.org/.

A fesztivál kiemelt támogatói a Háttér Társaság, az Amerikai Nagykövetség, a Heinrich Böll Stiftung, a British Council, a Dutch Human Rights Fund és a UNHCR Central Europe.

A Verzió Filmfesztivált a nonprofit Verzió Film Alapítvány és a Blinken OSA Archivum szervezi, főtámogatója pedig a Kreatív Európa Média program. Az alapítók célja az volt, hogy az országban elsőként létrehozzanak egy olyan kreatív fórumot nemzetközi dokumentumfilmek számára, mely központi témájának az emberi jogi ügyeket tekinti.

Népszerűek

To Top